Senatorul PDL de diaspora Viorel Badea a sustinut, joi, ca Guvernul Ponta pregateste "fraudarea masiva a alegerilor", aratand ca prin modul de organizare a sectiilor de votare Executivul urmareste blocarea posibilitatii romanilor din strainatate de a-si exprima dreptul la vot la prezidentiale. "Deja Guvernul Ponta pregateste o fraudare masiva a alegerilor in Diaspora. Pe de o parte, prin dirijarea alegatorilor catre consulatele generale pe care le-a organizat in aceasta zona, iar pe de alta parte prin desfiintarea unor sectii de votare in comunitatile unde exista foarte multi romani", a declarat Viorel Badea intr-o conferinta de presa, potrivit Mediafax.

El a spus ca, desi a ramas acelasi numar de sectii de votare ca la alegerile prezidentiale din 2009, "adevarata acrobatie electorala pe care incearca sa o faca guvernul Ponta" este aceea ca sectiile de votare din comunitatile unde exista foarte multi romani au fost desfiintate si au fost infiintate noi sectii de votare in comunitatile "care practic nu sunt bine reprezentate la nivel numeric".

Viorel Badea a dat ca exemplu situatia din Italia si din Portugalia, aratand ca in Torino, unde sunt 40.000 de cetateni romani, din doua sectii de votare a ramas una, in schimb fiind suplimentat numarul sectiilor de votare la Triestre, in conditiile in care aici traiesc doar 1.500 de romani.

El a aratat ca in Portugalia au fost desfiintate sectii de votare in zonele cu comunitati de 10.000 de romani, dar s-a infiintat o sectie de votare intr-o statiune turistica unde nu sunt nici romani care sa lucreze in acea zona in noiembrie.

"De asemenea, in Republica Moldova au fost infiintate sectii de votare in localitati unde exista majoritari rusofoni, multi dintre ei neavand cetatenie romana. Asa ca din punctul nostru de vedere se pregateste o fraudare la acest nivel. Totodata, pentru a amorti vigilenta comunitatii de romani, actualul guvern a venit cu o tema falsa, si anume congresul romanilor de pretutindeni, incercand sa reorienteze atentia comunitatilor din Diaspora spre un eveniment care nu are nici legitimitate, nici forta de reprezentare", a mai spus Viorel Badea.

Senatorul PDL a aratat ca Guvernul trebuie sa organizeze sectii de votare in acord cu sugestiile care vin din partea comunitatilor de romani.

"Evident ca atragem atentia actualului Guvern sa treaca rapid la refacerea Ordinului 1839/2014 prin care a infiintat aceste sectii de votare si mai ales sa faca astfel incat identificarea si organizarea sectiilor de votare sa fie facute in deplin acord cu sugestiile care vin din partea comunitatilor de romani. Credem ca prin actualul mod de organizare a sectiilor de votare se doreste blocarea posibilitatii comunitatilor de romani de a-si exprima dreptul la vot. Nu e pentru prima data cand PSD face acest lucru", a mai spus senatorul PDL.

Numarul sectiilor de votare din strainatate pentru alegerile prezidentiale este de 294, egal cu cel stabilit in 2009, fata de precedentul scrutin prezidential fiind majorat, de la 13 la 21, numarul de sectii organizate in Republica Moldova.

Ministerul de Externe a finalizat, marti, lista sectiilor de votare din strainatate organizate la alegerile pentru Presedintele Romaniei.

Ordinul ministrului de Externe prin care au fost stabilite sectiile de votare din strainatate pentru organizarea si desfasurarea scrutinului a fost publicat in Monitorul Oficial.

MAE informeaza, intr-un comunicat, ca, la alegerile pentru Presedintele Romaniei din 2014, in strainatate vor fi organizate 294 de sectii de votare pentru cetatenii romani care doresc sa isi exercite dreptul de vot la acest scrutin.

"Sectiile de votare sunt organizate in sediile misiunilor diplomatice si consulare ale Romaniei, in sediile institutelor culturale romanesti din strainatate, in teatrele de operatiuni din Afganistan, precum si in alte locatii care permit desfasurarea in bune conditii, de corectitudine si neutralitate, a procesului de votare", mentioneaza sursa citata.

Potrivit MAE, lista finala a sectiilor de votare a fost omologata pe baza experientei anterioare in organizarea alegerilor prezidentiale in strainatate, luand ca referinta scrutinul din anul 2009, cand au fost organizate 294 de sectii de vot.

Ministerul reaminteste ca, la alegerile pentru Presedintele Romaniei din 2009, in strainatate au votat, in turul doi, aproximativ 146.000 de cetateni romani in 294 sectii de votare, inregistrandu-se astfel cel mai mare numar de cetateni romani care au votat in afara tarii la un scrutin.

"In stabilirea sectiilor de votare au fost avute in vedere considerente similare celor de la scrutinele anterioare organizate in strainatate. Pornind de la dezideratul acoperirii cat mai largi a zonelor in care traiesc cetateni romani in diferitele state pe glob, a fost urmarita asigurarea reprezentativitatii, proportionalitatii, corectitudinii si neutralitatii in organizarea sectiilor de votare. De asemenea, au fost avute in vedere posibilitatile concrete de organizare pe plan local", se mai arata in comunicat.

MAE mentioneaza ca, pentru scrutinul din noiembrie 2014 a fost majorat semnificativ numarul de sectii de votare in Republica Moldova, de la 13 la 21, tinandu-se cont de tendinta ascendenta a numarului de cetateni romani cu drept de vot din statul vecin.

"In Spania s-a mentinut acelasi numar de sectii de vot, respectiv 38. Totodata, in cazul Italiei, numarul sectiilor de vot a fost mentinut aproape la acelasi nivel precum in 2009. S-a urmarit asigurarea unei mai bune si armonioase repartizari teritoriale corelat cu organizarea sectiilor in misiunile diplomatice si consulare precum si in institutii publice din statul italian. S-a avut, de asemenea, in vedere o mai buna securitate si corectitudine a votului. In baza acelorasi considerente, in SUA s-a urmarit asigurarea unui numar de sectii de votare la un nivel apropiat de cel din anul 2009 prin identificarea acelor locatii care sa asigure premisele pentru buna desfasurare, in conditii de neutralitate, a procesului de votare. In Marea Britanie, tendinta crescatoare a numarului de cetateni romani ca urmare a liberalizarii circulatiei pe piata fortei de munca in aceasta tara a determinat o crestere a numarului de sectii de votare", precizeaza sursa citata.

Conform anexei la ordinul ministrului, cuprinzand lista sectiilor de votare din strainatate, publicata in MO, sectii de votare in numar mai mare vor fi organizate in: Italia - 51, Spania - 38, SUA - 22, Republica Moldova - 21, Marea Britanie - 11, Franta - 9. In Germania si Australia vor fi 5 sectii de votare, cate 4 sectii vor fi in Belgia, Canada, Serbia, Turcia, Ungaria, cate 3 in Afganistan, Austria, China, Cipru, Grecia, Israel, Polonia, Portugalia, Rusia, Ucraina.