Senatul a respins, marti, in calitate de prima Camera sesizata, cererea de reexaminare prin care presedintele Traian Basescu solicita Parlamentului mentinerea articolului 276 din Codul Penal, seful statului precizand ca acesta sanctioneaza infractiunea de "presiuni asupra justitiei" si instituie o protectie atat pentru judecator, cat si pentru organele de urmarire penala, transmite Agerpres.

Potrivit acestui articol, "fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare in curs, face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea de catre judecator sau de organele de urmarire penala, a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a influenta sau intimida, se pedepseste cu inchisoarea de la trei luni la un an sau cu amenda".

In cererea de reexaminare, presedintele Traian Basescu sustine ca introducerea acestei infractiuni in Codul Penal a avut in vedere "asigurarea si protejarea impartialitatii si libertatii judecatorilor si organelor de urmarire penala in exercitarea atributiilor judiciare conferite de lege fata de incercarile de intimidare sau influentare a acestora".

"Ratiunile care au justificat introducerea acestei infractiuni persista si, in consecinta, abrogarea articolului ce sanctioneaza presiunile asupra justitiei, nu este oportuna", spune presedintele Traian Basescu, in documentul amintit.

In raportul Comisiei juridice a Senatului se precizeaza insa faptul ca membrii Comisiei considera necesara abrogarea articolului 276 avand in vedere ca "asa cum este formulat textul in vigoare, declaratiile oricarei persoane ar putea fi interpretate ca fiind o presiune la adresa unui judecator sau a unui alt organ de urmarire penala, dandu-se in acest fel posibilitatea pronuntarii unor solutii arbitrare care sa aduca atingere libertatii de exprimare".

Raportul Comisiei privind respingerea cererii de reexaminare, precum si propunerea de lege pentru abrogarea art. 276 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal au fost adoptate de Senat, in calitate de prima Camera sesizata, cu 93 de voturi pentru, zece voturi impotriva si doua abtineri.

Propunerea legislativa a fost adoptata de Senat pe 4 februarie, iar Camera Deputatilor, forul decizional in acest caz, a aprobat-o pe 18 februarie.

Cererea de reexaminare a legii a fost facuta de catre presedintele Traian Basescu in 18 martie 2014, seful statului solicitand Parlamentului respingerea legii trimisa la promulgare.