Constructia defectuoasa a puturilor este principala cauza a contaminarii apei potabile in cadrul activitatilor de fracturare hidraulica, arata un studiu efectuat in Texas si in Pennsylvania, doua state mari producatoare de gaz de sist, scrie AFP.

Pana in prezent, in numeroase locuri in care sunt exploatate gazele de sist era aratata cu degetul procedura fracturarii pentru a explica aceasta contaminare a apei potabile.

Dar cercetatorii, al caror studiu este publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS), au studiat peste o suta de puturi din cele doua state si spun ca au stabilit de unde provenea gazul natural prezent in panza freatica.

"Am aratat in mod clar ca aceasta contaminare a apelor freatice in siturile studiate provine din probleme de etanseitate a puturilor pentru recuperarea gazului natural, precum defecte de cofraj sau de aplicare a cimentului", explica Thomas Darrah, profesor adjunct de stiinte ale pamantului la universitatea de stat din Ohio, unul dintre principalii autori ai studiului.

"Aceste rezultate par sa excluda posibilitatea ca metanul s-a infiltrat pentru a polua panza de apa freatica din cauza forajului orizontal folosit in fracturarea hidraulica, asa cum se tem unii", adauga Avener Vengosh, profesor de geochimie la Universitatea Duke, in Carolina de Nord, un alt coautor.

"Vestea buna este ca majoritatea problemelor de etanseitate a puturilor poate fi evitata imbunatatind constructia lor" gratie unei mai bune aplicari a reglementarilor existente, crede profesorul Darrah.

Problema, insa, apreciaza cercetatorii, este ca pretul foarte scazut al metanului rezultat in Statele Unite din boom-ul gazelor de sist ar putea determina societatile de exploatare sa reduca la maximum costurile in detrimentul calitatii constructiei puturilor.

Din cele 113 puturi studiate in Pennsylvania si 20 in Texas opt prezentau probleme de etanseitate dar niciuna legata de activitatile de fracturare in sine.