O femeie din Marea Britanie se afla intr-o inchisoare iraniana de doua luni pentru ca a incercat sa se uite la meciul echipei masculine de volei. Ghoncheh Ghavami, in varsta de 25 de ani, a fost arestata, pe langa alte zece femei, pentru ca a incercat sa intre in sala in care echipa nationala de volei masculin a Iranului avea meci cu cea a Italiei, pe 20 iunie., relateaza The Independent.

HotNews.roFoto: Hotnews

Femeia a fost eliberata, dar cand s-a intors sa isi recupereze lucrurile, cateva zile mai tarziu, a fost arestata pentru a doua oara si transferata la inchisoarea Evin din Teheran, unde sunt inchisi jurnalisti si prizonieri politici.

Fratele lui Ghavami, in varsta de 28 de ani, a spus ca sora sa este inchisa in regim solitar de 41 de zile.

Ghoncheh Ghavami a studiat Dreptul la Londra si are dubla cetatenie, iraniana si britanica.

Cazul socant al tinerei a provocat reactia utilizatorilor retelelor de socializare, o campanie pe Facebook, care a adunat peste 9000 de like-uri, cerand eliberarea lui Ghavami. In plus, arestarea fetei a dus la manifestatii ale activistilor la meciurile de volei din Iran.

Post by ‎Free Ghoncheh Ghavami غنچه قوامی را ازاد کنید‎.

Autoritatile britanice au aflat de arestarea fetei, dar The Foreign and Commonwealth Office spune ca puterile sale diplomatice sunt limitate in Iran.

Ghavami protestase, alaturi de alte femei, pentru drepturile femeilor la stadionul Azadi si impotriva interdictiei femeilor de a se uita la sporturile masculine.

"In conditiile actuale, amestecul femeilor cu barbatii pe stadioane nu este in interesul public", a declarat Esmail Ahmadi Moghadam, seful politiei.

"Pozitia luata de catre carturarii religiosi si de catre liderul suprem ramane neschimbata... nu putem permite femeilor sa intre pe stadioane", a adaugat acesta.