Secretarul general al PNL, Marian Petrache, a declarat marti ca a transmis alesilor locali PNL o adresa in care ii avertizeaza asupra faptului ca si-ar putea pierde mandatul daca parasesc partidul si ordonanta de urgenta a Guvernului care permite migratia politica este declarata neconstitutionala, transmite Mediafax.

"Am trimis o adresa in teritoriu si am spus ca, dupa parerea mea, ordonanta sigur va pica la Curtea Constitutionala si exista riscul sa ramanem fara primari. (...) Daca se revine la legea dinainte si el a facut cerere de schimbare a partidului pe a carui lista a fost ales, isi pierde mandatul", a spus secretarul general al PNL.

Petrache a mentionat ca PNL va ataca ordonanta de urgenta a Guvernului la Curtea Constitutionala si nu se simte vinovat pentru cei care ar putea pierde mandatul de ales local.

"Un primar, cand intra in campanie, promite lucruri cetatenilor ca sa fie ales. Cetatenii il aleg in baza programului pe care l-a propus si a calitatii lui ca om si dupa aia constata ca nu are bani si apoi apare mituitorul. Mituitorul fiind Guvernul Romaniei. E posibil ca unii primari sa cada tentatiei mituirii Guvernului, pentru ca el are obligatia fata de cetateni. Vinovatul principal este mituitorul in cazul asta, pentru primarul saracu nu are ce sa faca. Eu sper ca primarii PNL sa nu cada prada ispitei si sa ia acei bani, cati or fi, doi arginti, pentru ca in mod normal trebuie sa rezolvam problema cu mituitorul, Guvernul Ponta", a declarat Petrache.

OUG care permite migratia alesilor locali fara ca acestia sa isi piarda mandatul a fost publicata in Monitorul Oficial.

"Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h1) si art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, cu modificarile si completarile ulterioare, in termen de 45 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta primarii si presedintii consiliilor judetene, consilierii locali si consilierii judeteni, precum si candidatii care au fost declarati supleanti, isi pot exprima in scris si o singura data optiunea cu privire la partidul politic, organizatia minoritatii nationale din care doresc sa faca parte sau sa devina independenti, fara ca alesii locali respectivi sa-si piarda calitatea dobandita in urma alegerilor", se arata in ordonanta.

Proiectul legii de aprobare a OUG a ajuns si la Senat, prima Camera sesizata pentru dezbaterea actului normativ.

Secretarul general al Senatului, Ion Vargau, a declarat, marti, pentru MEDIAFAX, ca actul normativ a fost inregistrat la Secretariatul general al institutiei, urmand sa intre in parcursul legislativ.

Astfel, proiectul legii de aprobare a OUG va fi inscris pe ordinea de zi a Biroului Permanent, care il va distribui spre dezbatere comisiilor de specialitate, acestea urmand sa elaboreze raportul ce va fi supus ulterior votului plenului.

Dupa votul in plenul Senatului, actul normativ va fi transmis Camerei Deputatilor, care are competenta decizionala.

Ordonanta de urgenta se considera intrata in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial, fiind indeplinita si prevederea de depunere la Camera competenta sa fie sesizata.