Jihadistii din Statul Islamic (SI) au revendicat intr-o inregistrare video difuzata marti pe internet decapitarea unui al doilea ostatic, Steven Sotloff, a anuntat centrul american de supraveghere a site-urilor islamiste SITE, citat de AFP.

Jurnalistul Steven SotloffFoto: Captura YouTube

In acest video intitulat "Al doilea mesaj catre America", poate fi vazut ziaristul Steven Sotloff, in varsta de 31 de ani, in genunchi, imbracat intr-o camasa portocalie, alaturi de un barbat mascat inarmat cu un cutit.

Casa Alba a precizat ca nu poate confirma inca autenticitatea acestei inregistrari video.

Barbatul mascat, imbracat in negru, condamna interventia Statelor Unite in Irak si isi apropie cutitul de gatul ziaristului.

Acesta prezinta, ulterior, un alt ostatic, un britanic, si ameninta sa il execute.

"Voi reveni, Obama, si voi reveni din cauza politicii tale externe arogante impotriva Statului Islamic", declara barbatul imbracat in negru. In imagini, ziaristul afirma ca plateste cu viata sa pretul interventiei americane in Irak.

Statul Islamic amenintase ca il ucide pe Steven Sotloff intr-o inregistrare video similara in care insurgentii au aratat decapitarea lui James Foley, si care a fost publicata pe internet in 19 august.

Jihadistii afirmau ca Steven Sotloff va fi urmatoarea victima daca Statele Unite nu opresc bombardamentele impotriva pozitiilor SI din Irak.

Mama lui Steven Sotloff l-a implorat recent pe seful jihadistilor, Abu Bakr al-Baghdadi, sa nu ii ucida fiul.

Dat disparut in urma cu 12 luni, Sotloff a fost rapit in 4 august 2013 la Alep, in Siria, in apropiere de granita cu Turcia. Acest fin cunoscator al Orientului Mijlociu era de ani de zile corespondent in lumea musulmana.

Nascut la Miami (Florida) si licentiat in jurnalism la Universitatea Central Florida, a lucrat pentru Time, Christian Science Monitor, Foreign Policy si World Affairs.

Familia acestuia, prin intermediul unui purtator de cuvant, a anuntat ca este "la curent cu aceasta oribila tragedie si ca deplange moartea in intimitate".

Casa Alba a precizat ca asteapta inca confirmarea autenticitatii inregistrarii. "Daca se dovedeste, suntem consternati de uciderea brutala a unui ziarist american nevinovat si prezentam familiei sale si prietenilor cele mai sincere condoleante", a afirmat Bernadette Meehan, purtator de cuvant adjunct al Consiliului de Securitate Nationala.

Dezgustator, nedemn, abominabil

Daca inregistrarea "este autentica, suntem dezgustati", a adaugat omologul sau de la departamentul de Stat, Jennifer Psaki.

Premierul britanic David Cameron a calificat acest al doilea videoclip, reperat de centrul american de supraveghere a site-urilor islamiste SITE, drept "absolut dezgustatoare si nedemna".

Presedintele frnacez François Hollande a condamnat "cu oroare, daca se confirma, executarea abominabila a unui american".

Puternica organizatie de aparare a drepturilor musulmanilor din Statele Unite, Council on American-Islamic relations (CAIR), a condamnat si ea executarea lui Steven Sotloff.

"Niciun cuvant nu poate descrie oroarea, dezgustul si durerea resimtite de catre musulmanii din Statele Unite si din intreaga lume dupa acest act de o violenta de neconceput si neislamic comis de gruparea terorista SI", a afirmat CAIR, intr-un comunicat. "Actiunile criminale ale SI sunt contrare credintei in islam".

Publicarea, in urma cu doua saptamani, a unei inregistrari video cu executarea lui James Foley a produs un adevarat soc in SUA, unde numeroase voci i-au cerut presedintelui american Barack Obama sa extinda loviturile aeriene asupra teritoriului sirian, unde Statul Islamic controleaza vaste suprafete.

Dar presedintele american a reusit sa intre intr-o situatie stanjenitoare, dupa ce a declarat, saptamana trecuta: "Nu avem inca o strategie", in momentul in care comentatorii se asteptau mai degraba sa anunte atacuri iminente asupra Siriei.

Senatorul republica Lindsey Graham a apreciat marti ca a "condamna nu este suficient". "Domnule presedinte, daca nu sunteti in masura sa stabiliti o strategie, cel putin spuneti care este obiectivul in ceea ce priveste SI".

Barack Obama trimite inca 350 de soldati in Bagdad

Barack Obama a ordonat trimiterea a inca 350 de soldati americani la Bagdad, pentru a proteja sediile si personalul diplomatic, a anuntat marti Casa Alba, la cateva ore dupa anuntul decapitarii unui al doilea ostatic american.

"Presedintele a autorizat departamentul Apararii sa raspunda unei cereri a departamentului de Stat care solicita circa 350 de militari suplimentari pentru a ne proteja birourile si personalul nostru din Bagdad", a precizat presedintia, intr-un comunicat.

"Vom continua sa sustinem guvernul irakian in eforturile pentru a infrange Statul Islamic, care constituie o amenintare nu doar pentru Irak ci pentru intreg Orientul Mijlociu si pentru personalul si interesele americane in aceasta regiune", se arata in acest comunicat.

Cu aceste intariri, numarul soldatilor militari trimisi in Irak dupa 15 si 30 iunie, dupa inceputul ofensivei fulger a jihadistilor din Irak, ajunge la 820, potrivit Pentagonului.