Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, nu exclude aparitia unei crize a alimentarii cu gaze in aceasta iarna, in contextul conflictului dintre Rusia si Ucraina, dar spune ca Romania este pregatita si nu va fi afectata, informeaza Mediafax.

Razvan Nicolescu in studioul HotNewsFoto: Hotnews

"Nu exclud sa apara o criza a gazelor. Nu trebuie sa ne surprinda, noi suntem pregatiti. Avem mai multe scenarii pentru la iarna in privinta asigurarii alimentarii cu gaze, dar in niciunul dintre aceste scenarii populatia Romaniei nu va fi afectata", a declarat Nicolescu, prezent la inaugurarea investitiei Romgaz in extinderea depozitului de inmagazinare a gazelor naturale de la Urziceni, judetul Ialomita.

El spune ca aceasta investitie este foarte importanta pentru Romania, mai ales in contextul situatiei din Est.

"Creste capacitatea de stocare cu 100 milioane metri cubi si cea de extactie in perioada iernii cu 2,4 milioane metri cubi. Pentru la iarna vom stoca 2,5 miliarde metri cubi, fata de cat a stabilit ANRE, adica 1,7 miliarde metri cubi. Suntem pregatiti pentru orice situatie, care nu exclud sa apara ca urmare a situatiei din Est", a explicat Nicolescu.

Totodata, el a precizat ca posibilitatea Romaniei de a-si ajuta vecinii este limitata.

"Planul nostru este sa inmagazinam cat mai multe gaze. Avem rezerve importante de pacura, iar daca va fi nevoie vom trece termocentralele de pe gaze pe pacura", a explicat ministrul.

Romania produce anual, in special prin OMV Petrom si Romgaz Medias, aproximativ 11 miliarde metri cubi de gaze, si importa anual din Federatia Rusa alte 2,5-3 miliarde metri cubi de gaze.

Uniunea Europeana ar putea interzice exporturile de gaze si sa limiteze consumul industrial, pentru protejarea aprovizionarii cu energie a utilizatorilor casnici in aceasta iarna, in eventualitatea in care Rusia ar opri livrarile de gaze din cauza crizei din Ucraina, potrivit unei surse comunitare.

Rusia este cel mai mare furnizor de petrol, gaze si carbune al Europei, iar infrastructura de conducte din Ucraina ar putea fi folosita ca arma politica, asa cum s-a mai intamplat, avand in vedere ca autoritatile europene si cele de la Moscova se contrazic din cauza actiunilor militare rusesti pe teriotoriul ucrainean.