Premierul Victor Ponta sustine ca doar chinezii au capacitatea financiara si tehnologica de a participa la construirea reactoarelor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda. "Era in ingrijorat si domnul Basescu ca nu stiu chinezii. Compania chineza cu care suntem in discutii avansate pentru Grupurile 3 si 4 este cea care are tehnologia Candu, tehnologia canadiana cu care s-au produs si primele doua reactoare. Deci, pentru cei care au ramas un pic in urma trebuie sa stie ca orice tehnologie vom folosi in aceste proiecte este o tehnologie de cel mai inalt standard si aprobata de UE", a declarat Victor Ponta, potrivit Agerpres.

Premierul a explicat ca a discutat cu premierul Li Keqiang, dar si in cadrul reuniunii cu reprezentantii marilor companii chineze, despre stadiul actual al proiectelor pe energie 'grupul 3 si 4 de la Cernavoda, Tarnita, Rovinari si Complexul Energetic Hunedoara'.

"Si sa vedem cum putem sa ajungem cat mai repede la faza de executie. Din punctual meu de vedere aceste proiecte care asigura independenta energetica pentru Romania si capacitatea noastra de a avea suficienta energie nu doar pentru tara noastra, pentru Moldova, ci si posibilitatea de a exporta in tarile din regiune. Este un proiect strategic, iar in acest moment singurii parteneri care au capacitatea financiara si mai departe, sigur, si cea tehnologica sunt cei din China", a adaugat el.

Premierul a tinut sa puncteze ca firma chineza cu care se poarta discutii pentru Grupurile 3 si 4 de la Centrala de la Cernavoda detine tehnologia Candu.