Secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, a avertizat marti occidentalii impotriva pericolelor unei escaladari armate intr-un moment in care NATO se pregateste sa isi consolideze prezenta in estul Europei, precizand ca "nu exista solutie militara" la criza ucraineana, relateaza AFP: "Uniunea Europeana, americanii si majoritatea tarilor occidentale discuta foarte serios intre ele despre cum sa procedeze" in fata implicarii ruse in Ucraina, a declarat Ban Ki-moon in Noua Zeelanda.

"Ei trebuie sa inteleaga ca nu exista solutie militara. Un dialog politic pentru o solutie politica este calea cea mai sigura", a declarat el, deplangand o "situatie haotica si periculoasa" cu consecinte "regionale si mondiale", potrivit Mediafax.

Afirmatiile lui Ban Ki-moon se adreseaza celor 28 de sefi de stat din Alianta Nord-Atlantica ce urmeaza sa adopte la summitul de joi si vineri un plan de reactie (Readiness action plan, RAP), ca raspuns la atitudinea Rusiei in criza ucraineana, perceputa ca o amenintare pentru aliantii din apopierea granitelor sale (statele baltice, Polonia, Romania si Bulgaria).

Mii de militari ai fortelor aeriene, terestre si ai marinei, sprijiniti de forte speciale, vor putea fi mobilizati "in cateva zile", a promis luni secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Kievul si occidentalii acuza de o saptamana - folosind ca argument fotografii realizate de satelit - Rusia ca a mobilizat militari in estul Ucrainei, peste 1.000 de persoane, potrivit NATO, 1.600 potrivit Kievului. Moscova dezminte categoric.