Reprezentanti ai separatistilor prorusi, prezenti luni la discutiile preliminare de pace asupra Ucrainei ce urmeaza a fi reluate mai tarziu in aceasta saptamana in capitala belarusa Minsk, au declarat ca ar fi gata sa ramana o parte a Ucrainei daca li se garanteaza un "statut special", noteaza agentia Reuters.

Reuniunea asa-numitului "grup de contact", la care rebelii au spus de asemenea ca una dintre conditiile-cheie ale lor ar fi ca Kievul sa puna capat imediat ofensivei militare, s-a incheiat fara niciun detaliu anuntat dar cu o promisiune de a continua consultarile, potrivit Agerpres.

Separatistii si-au anuntat cererea in timp ce armata ucraineana se confrunta cu esecuri pe campul de lupta unde, potrivit Kievului, rebelii sunt sprijiniti de cel putin 1.600 de militari rusi. Moscova neaga ca are trupe in Ucraina.

Rusia, in special, a facut presiuni pentru o noua intalnire a "grupului de contact", in care Ucraina este informal reprezentata de ex-presedintele ucrainean Leonid Kucima.

Ambasadorul Moscovei la Kiev si un inalt oficial al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa au luat de asemenea parte la reuniunea de luni, dar Ucraina nu are niciun negociator oficial prezent la masa.

Partile sunt de asteptat sa se intalneasca din nou vineri, au anuntat agentiile ruse de presa citand declaratia unui lider rebel prorus dupa reuniune.

"Acesta este doar inceputul procesului", a declarat Andrei Purghin, unul dintre liderii autoproclamatei Republici Populare Donetk, la televiziunea de stat rusa.

"Cand continua consultarile pe 5 septembrie, vor fi discutati pasii spre o potentiala incetare a focului si vom vorbi in mod activ despre un posibil schimb de prizonieri", a mai spus el.

La prima vedere, cererile separatistilor nu par sa fie acceptabile pentru Kiev intrucat le-ar lasa rebelilor controlul asupra unui teritoriu din estul industrializat al Ucrainei, mai noteaza Reuters.

Dar liderii rebelilor, ale caror pozitii sunt susceptibile de a fi sustinute de Rusia, se vor baza pe recentele esecuri militare ale Kievului ce vor cantari asupra oricarei decizii finale.

Sosind la discutii, Purghin a declarat ca separatistii vor recunoasterea unui statut special pentru teritoriile lor, cu dreptul de a avea propria politica de comert exterior pentru a le permite integrarea cu Uniunea Vamala condusa de Rusia.

Acest lucru ar fi o palma data politicii de integrare europeana a guvernului prooccidental de la Kiev, care a semnat acorduri-cheie de asociere si liber schimb cu Uniunea Europeana si aspira sa devina intr-o zi membru al UE.