Noul premier turc Ahmed Davutoglu a reafirmat luni, in cursul prezentarii programul sau in Parlament, ca are drept obiective rezolvarea cat mai curand posibil a conflictului kurd si aderarea Turciei la Uniunea Europeana (UE) pana la orizontul lui 2023, potrivit Mediafax.

"Ne vom implica in procesul de pace cu o determinare care va schimba soarta tarii. Vom continua eforturile pentru ca toate segmentele societatii noastre sa adere la aceasta", a declarat Davutoglu in fata deputatilor.

De asemenea, seful Guvernului turc a anuntat in fata alesilor publicarea, in curand, a unei "foi de parcurs", care prevede "sfarsitul terorismului, dezarmarea, integrarea si ridicarea barierelor de participare la viata politica".

Guvernul islamo-conservator aflat din 2002 la putere in Turcia a reluat in toamna lui 2012 discutiile directe cu seful inchis al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), Abdullah Ocalan, pentru a incerca sa puna capat conflictului soldat cu peste 40.000 de morti din 1984.

Cu toate acestea, discutiile sunt blocate din cauza unei decizii a PKK, luate acum un an, privind suspendarea retragerii combatantilor sai din Turcia. Decizia a fost luata dupa ce PKK a apreciat ca Ankara nu si-a respectat promisiunea de a adopta reforme in favoarea comunitatii kurde din Turcia (20% din populatie).

Totodata, Davutoglu si-a exprimat dorinta ca tara sa sa adere la UE pana la orizontul lui 2023, atunci cand Turcia va aniversa o suta de ani de la infiintarea Republicii. Turcia este oficial stat candidat din 2004, dar integrarea sa in UE este impiedicata de opozitia unor tari ca Franta si Germania.

In cele din urma, premierul a reiterat obiectivul fixat de predecesorul sau Recep Tayyip Erdogan, ales presedinte la 10 august, si anume ca Turcia sa intre in clubul "primelor zece economii ale lumii", de asemenea pana la orizontul lui 2023.

Dupa o dezbatere, acest program trebuie, pana la sfarsitul saptamanii, sa faca obiectul unui vot de incredere. Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP, islamo-conservator), aflat la putere din 2002, detine majoritatea absoluta in Parlament.