Rusia "a pus capat de facto parteneriatului sau" cu Europa, a declarat luni, la Gdansk, in Polonia, presedintele german Joachim Gauck, invocand "un nou conflict armat la frontierele Europei", in Ucraina, transmite AFP.

"Ne dorim un parteneriat si relatii de buna vecinatate" cu Rusia in viitor, dar cu conditia ca Moscova sa-si schimbe politica si sa existe o "revenire la respectarea drepturilor popoarelor", a spus Gauck, intr-un discurs sustinut cu ocazia marcarii a 75 de ani de la inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Dupa ce a evocat "miracolul" apropierii dintre germani si polonezi, in pofida suferintelor provocate acestora din urma de catre nazisti, presedintele Gauck si-a exprimat dezamagirea cauzata de evolutia Rusiei.

"Noi am crezut si vrem sa credem ca si Rusia, tara lui Tolstoi si a lui Dostoievski, ar putea fi parte a intregii Europe", a spus el.

"Si a fost un soc sa ne confruntam cu un nou conflict armat la frontierele Europei. O infruntare armata pentru stabilirea de noi frontiere si a unei noi ordini. Este un fapt: stabilitatea si pacea pe continentul nostru sunt din nou in pericol", a continuat presedintele german.

"Dupa caderea Zidului Berlinului, Uniunea Europeana, NATO si grupul marilor tari industrializate au dezvoltat relatii speciale cu Rusia si au integrat aceasta tara in randul lor in diferite moduri. Acest parteneriat a fost de facto rupt de catre Rusia", a afirmat Gauck.

"Noi ne dorim un parteneriat si relatii de buna vecinatate (cu Rusia) si in viitor, dar aceasta revenire trebuie sa aiba ca fundament o schimbare a politicii ruse si revenirea la respectarea drepturilor popoarelor", a conchis el.