Presedintele Traian Basescu a acuzat sambata Guvernul ca nu a respectat procedura de nominalizare a persoanelor desemnate sa ocupe functii la nivelul UE, incalcand prevederile Legii 373/2013 care prevedere obligativitatea audierii propunerilor in cadrul unei comisii de specialitate din Parlament.

Traian BasescuFoto: Agerpres

Totodata, presedintele a anuntat inainte de plecarea la Consiliul European ca a fost informat de Bruxelles ca tara noastra a trimis doua nominalizari pentru pozitia de comisar european. Seful statului a precizat ca nu stie care este cea de a doua nominalizare, in conditiile in care pana acum fusese anuntat doar numele lui Dacian Ciolos. Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro ca este vorba despre europarlamentarul PSD Corina Cretu.

"Nu intentionez niciun fel de disputa, dar, spre surprinderea mea, am constatat ca avem doua nominalizari transmise la Bruxelles, suntem unul dintre putinele state care a a acceptat aceasta rugamite a dl Juncker", a aratat presedinteme

Seful statului sustine ca "avem si o problema cu respectarea legislatiei interna - anul trecut Guvernul a promovat Legea 373/2013 privind cooperarea intre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene. Legea are doua prevederi precise: La art. 19 a)1 se prevede ca Parlamentul va fi informat de Guvern cu privire la persoanele desemnate sa ocupe functii la nivelul UE. Art. 19, a) 2, este o prevedere expresa care spuna ca comisia de specialitate din Parlament va audia persoana nominalizata pentru functia de comisar european".

"Desi am aflat zilele trecute ca s-au facut 2 nominalizari, nu am constatat sa se fi produs vreo audiere", a declarat Basescu.

"Trebuie avut in vedere faptul ca Legea 373 prevede o procedura interna parlamentara, audierea celui propus pentru comisar in comisia de specialitate din Parlament", a reiterat Basescu.

Seful statului a aratat ca prin trimiterea a doua nominalizari catre Bruxelle, im conditiile in care element din Tratatul spune ca statele membre isi desemneaza un candidat pentru functia de comisar, astfel incat nu exista nicio obligatie in acest sens, da "posibilitatea ca pe seama Romaniei sa se faca reglari de numar femei barbati in cadrul Comisiei Europene".

Intrebat cine este cea de a doua persoana nominalizata, Traian Basescu a raspuns: "Eu stiu doar ca sunt doua nominalizari, dar nu stiu care".

Seful statului a mai indicat ca, desi Romania si-ar fi dorit portofoliul Agriculturii pentru Dacian Ciolos, acest lucru nu este posibil din cauza unei "exigente create acum - a existat si in timp dar nu a fost respectata tot impul - si anume aceea ca un comisar nu poate ocupa de doua ori consecutiv acelasi portofoliu. Este important ca Romania sa obtina un portofoliu important dupa ce detinut portofoliul Agriculturii, sa nu ne intoarcem la Multilingvism".