Aeronava Tupolev 154 la bordul careia se afla ministrul rus al Apararii Serghei Soigu a primit vineri seara de la autoritatile de la Varsovia permisiunea de a traversa spatiul aerian polonez dupa ce si-a schimbat statutul de la "militar"la "civil", transmite Reuters citand date informatii facute publice de Ministerul polonez al Apararii. RIA Novosti anuntase anterior ca Polonia a refuzat sa permita accesul in spatiul sau aerian a avionului ministrului rus al Apararii, Serghei Soigu, care se intorcea dintr-o vizita in Slovacia, iar autoritatile slovace confirmasera ca avionul ministrului rus revenise la Bratislava dupa ce si autoritatile ucraienene ii refuzasera survolul.

"Zborul a fost acum adus la cunostinta autoritatilor, cu statut civil", a declarat purtatorul de cuvant al Comandamentului pentru Operatiunile Fortelor Armate din cadrul Ministerului Apararii de la Varsovia.

"Zborurile civile sunt efectuate in mod regulat iar acum are permisiunea de a intra ins patiul aerian polonez", a adaugat reprezentantul ministerului.

Autoritatea aeroportuara poloneza a anuntat anterior ca va acorda permisiunea de zbor daca aeronava isi schimba statului la unul non-militar.

Polonia a refuzat vineri sa permita accesul in spatiul sau aerian a avionului ministrului rus al Apararii, Serghei Soigu, tarsnmite agentia de stiri rusa RIA Novosti, citata de Reuters. Ministrul se intoarcea dintr-o vizita in Slovacia. Autoritatile slovace au confirmat ca avionul ministrului rus a revenit la Bratislava dupa ce autoritatile poloneze, dar si cele ucraienene i-au refuzat survolul.

Un purtator de cuvant al agentiei aeroportuare nationale poloneze declarase initial ca: "Este prea devreme sa comentam, verificam circumstantele care au dus la aceasta intamplare."

Motivul incidentului este neclar. Polonia etse una dintre tarile cele mai critice la adresa actiunilor Rusiei si a rolului sau in cadrul crizei ucrainene, acuzand autoritatile moscovite de agresiune contra vecinului sau.

Un purtator de cuvant al Ministerului de Externe polonez a declarat ca nu a fost informat cu privire la incident, iar Ministerul rus al Apararii a refuzat sa comenteze.

Corespondentul RIA aflat la bordul aeronavei Tupolev 154 a fost informat de catre un membru al echipajului ca pilotii au primit un mesaj in care erau anuntati ca Polonia nu permite avionului sa treaca prin spatiul sau aerian, drept urmare aeronava a intors revenind la Bratislava.