Presedintele rus, Vladimir Putin, le-a transmis joi separatistilor din estul Ucrainei un mesaj referitor la mai multe actiuni umanitare. Documentul foloseste, in titlul, expresia "militiile din Novorusia". Este pentru prima data cand termenul "Novorusia", ce apeleaza la nostalgia Rusiei imperialiste, este folosit intr-un document oficial al lui Putin, care l-a mai mentionat o singura data, in primavara, dar nu pentru a desemna un loc, ci pentru a oferi un context istoric.

Mesajul transmis joi separatistilor din Ucraina se intituleaza "Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a adresat militiilor din Novorusia". Documentul nu contine informatii spectaculoase, dar este iesit din comun prin folosirea acestui nume, in titlu.

  • De ce? "Novorusia" este un termen istoric ce desemneaza o regiune din sudul Ucrainei si sud-vestul Rusiei, ce coincide cu fostul Hanat al Crimeei si pe care Rusia imperialista a cucerit-o de la Imperiul Otoman la sfarsitul secolului al 18-lea si care a ramas parte a Rusiei tariste pana la inceputul secolului  trecut. El a fost folosit de separatistii pro-rusi din Ucraina pentru a desemna "statul federal" pe care acestia l-au proclamat in centrul si estul Ucrainei, in mai 2014. Utilizarea lui in contextul crizei din Ucraina a fost privita de catre mai multi observatori internationali drept un semnal sau o confirmare a ambitiilor teritoriale ale Rusiei asupra unor parti din teritoriile fostelor republici sovietice, in numele idealurilor nostalgice de refacere a "imperiului" rus/sovietic de odinioara.

Presedintele Putin a folosit initial, verbal, numele "Novorosia" intr-o serie de declaratii facute in aprilie a.c., dar atunci s-a referit la el doar contextual si impersonal: "V-as aminti ca teritoriile care in epoca tarista erau numite Novorusia (Noua Rusie) - Harkov, Lugansk, Donetk, Herson, Nikolaiev si Odessa - nu faceau parte, atunci, din Ucraina. Comentariul personal s-a facut simtit in subtext, in continuarea aceluiasi discurs: "Aceste teritorii au fost date Ucrainei in anii 1920, de catre Guvernul sovietic. De ce? Cine stie."

  • Vox.com noteaza, acum, ca in mesajul sau adresat joi separatistilor Putin isi pastreaza o portita: foloseste termenul "inspaimantator" de Novorosia in titlu, dar in corpul textului il evita, preferand termeni mult mai precauti, precum "reprezentanti ai Donbas", semn ca "nu se angajeaza pe deplin fata de ideea Novorusiei".