Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anuntat ca grupurile parlamentare ale UDMR nu vor vota OUG privind migratia primarilor in momentul in care aceasta va fi supusa dezbaterii Parlamentului, transmite Mediafax.

Kelemen Hunor a declarat, joi, la finalul unei sedinte a grupurilor parlamentare reunite ale UDMR desfasurata la un local din comuna Savadisla, judetul Cluj, ca migratia politica este "o boala cronica in politica romaneasca".

"Noi, de ani, spunem ca este o boala cronica in politica romaneasca migratia politica. La nivel parlamentar nu s-a putut rezolva din cauza Constitutiei, iar la nivelul primarilor si consilierilor locali exista o rezolvare din 2006, nu neaparat unitara. Principiile noastre raman constante, nu schimbam acest principiu de a spune ca este un flagel, un lucru care trebuie stopat. Premierul cunoaste punctul meu de vedere, am spus ca nu e bine sa deschidem aceasta posibilitate, dar el si-a asumat. Va urma o dezbatere in Parlament, pentru ca ordonantele ajung in Parlament, iar grupurile parlamentare ale UDMR nu vor vota aceasta ordonanta, pentru ca nu putem sustine ceva care este impotriva principiilor noastre", a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, pozitia UDMR nu este un motiv de scandal in coalitie, Uniunea nefiind interesata de scandaluri.

"Noi nu am fost vizati de migratia politica in 25 de ani, nu am dat la alte partide si nu am luat de la alte partide, acest flagel pe noi ne-a evitat. Dar ne intereseaza, pentru ca am vazut de fiecare data ca stabilitatea politica la un moment dat poate fi schimbata din cauza migratiei politice. Nu este un lucru bun, constructiv pentru societate. Din pacate, toate partidele politice, ca vorbim de PSD, PNL sau PDL au folosit si se folosesc de aceasta posibilitate de a merge din dreapta in stanga. Si au profitat toti, nu numai cei care se afla acum la guvernare", a afirmat liderul UDMR.

El a adaugat ca le-a spus colegilor din PDL, cand erau impreuna la guvernare, sa incerce sa nu faca lucruri care nu le-ar conveni cand vor fi in opozitie.

In cadrul intalnirii, grupurile parlamentare reunite ale UDMR au mai discutat despre prioritatile legislative ale Uniunii, despre proiectul propriu de autonomie si despre campania electorala pentru prezidentiale.

OUG care permite migratia alesilor locali pentru 45 de zile fara ca acestia sa-si piarda mandatul a fost adoptata, joi, de Guvern.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la inceputul sedintei Guvernului, ca isi asuma OUG privind migratia primarilor, pentru ca trebuie facuta dreptate, el precizand si ca termenul in care alesii locali isi pot alege partidul va fi de 45 de zile, scrie Mediafax.

Initial, proiectul de act normativ prevedea un termen de 10 zile in care alesii locali sa-si poata alege partidul.

Daca ordonanta va intra in vigoare la 1 septembrie, odata cu depunerea la Parlament, alesii locali vor putea opta pentru un partid pana la jumatatea lunii octombrie, cu doua saptamani inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale.

Ambasada SUA s-a declarat ingrijorata in legatura cu momentul ales de Guvern pentru adoptarea ordonantei de urgenta care va permite alesilor locali sa isi poata alege partidul din care fac parte fara a-si pierde mandatul.

De asemenea, presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca face un apel la Guvern si la "responsabilitate" sa nu emita ordonanta de urgenta referitoare la "transferul primarilor" si a cerut Avocatului Poporului, pe care l-a acuzat de "sabotarea democratiei" sa o atace la CC daca ordonanta va fi aprobata.