Alianta Crestin Liberala a sesizat ambasadele statelor UE la Bucuresti, precum si ambasada SUA, in legatura cu ordonanta Guvernului care ar permite migratia politica a primarilor, atentionand asupra "pericolului fraudarii alegerilor prezidentiale de catre PSD". "Liderii grupurilor parlamentare ale Aliantei Crestin - Liberale din Camera Deputatilor si Senat au inaintat o scrisoare ambasadelor statelor Uniunii Europene si ambasadei SUA prin care denunta intentia abuziva si nedemocratica a Guvernului Ponta de a legaliza pentru o scurta perioada migratia politica a alesilor locali. Consideram ca astfel Ponta si PSD pregatesc fraudarea alegerilor prezidentiale si pun in pericol imaginea externa a Romaniei ca stat democratic, in care sansele sunt egale intre competitori. Am subliniat faptul ca prin inregimentarea politica a alesilor locali ai opozitiei in PSD si satelitii sai se creeaza in mod deliberat premisele pentru fraudarea alegerilor prezidentiale din noiembrie", se arata intr-un comunicat semnat de liderii grupurilor parlamentare PNL si PDL, George Scutaru si Tinel Gheorghe si citat de Mediafax.

Cei doi sustin ca asupra primarilor si consilierilor PNL si PDL "se fac presiuni din partea PSD pentru a trece in barca puterii dupa intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta ce va consfinti migratia politica".

"Aceste presiuni vor fi dublate de alocari de fonduri in luna septembrie, pentru a accentua migratia politica. Am amintit partenerilor europeni si americani ca, urmarind acelasi obiectiv al fraudarii alegerilor, Guvernul PSD, al carui premier este si candidat, a emis o alta ordonanta de urgenta prin care modifica, inaintea campaniei electorale, o lege organica pentru a incuraja turismul electoral si votul multiplu", se mai arata in comunicatul ACL.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, vineri, la Suceava, ca in prezent foarte multi alesi locali activeaza pentru alte partide si propune ca pentru o perioada de doua saptamani sa existe posibilitatea ca alesii locali sa isi aleaga partidul fara sa isi mai piarda mandatul, precizand ca este necesara o Ordonanta de Urgenta in acest sens.

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a precizat, luni, referindu-se la OUG propusa de vicepremierul Liviu Dragnea prin care li se permite alesilor locali sa isi aleaga partidul fara a-si pierde mandatul, ca este necesara deblocarea autoritatilor locale si iesirea din minciuna si ipocrizie.

Presedintele PNL, Klaus Iohannis, a sustinut insa ca adoptarea unui astfel de proiect ar fi o eroare, pentru ca ar aproba migratia politica.

Si presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, marti, ca ACL va informa toate ambasadele in legatura cu "actiunea absolut antidemocratica a PSD si a premierului Victor Ponta de a elabora o ordonanta care sa dea posibilitatea alesilor locali sa aleaga in doua saptanmani din ce partid sa faca parte".

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat, marti, ca nu s-a discutat in coalitia de guvernare despre proiectul de OUG privind posibilitatea primarilor de a opta pentru un partid politic, precizand ca, personal, este "reticent la o astfel de initiativa" si ca migratia politica este o boala.