La finalul acestei saptamani, la Sibiu debuteaza cea dintai editie a Festivalului International de Muzica Clasica „Clara Haskil”, un omagiu adus legendarei pianiste de origine romana. Festivalul International de Muzica Clasica „Clara Haskil” se desfasoara in perioada 30 august – 4 septembrie, Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu. Marina Chiche, „o violonista de talie mondiala”, si Orchestra Simfonica Bucuresti, sub bagheta lui Tiberiu Soare, deschid Festivalul „Clara Haskil”.

Festivalul Clara HaskilFoto: Afis

Potrivit comunicatului remis Hotnews.ro, in cadrul Festivalului, publicul va putea sa-l asculte in premiera pe o scena romaneasca pe pianistul Adam Laloum, castigatorul Concursului International de Pian „Clara Haskil” (Vevey, Elvetia), editia 2009, un artist aflat in plina ascensiune internationala. In sezonul 2013/2015, pianistul colaboreaza cu dirijori de renume, precum Charles Dutoit si Valery Gergiev. De asemenea, Adam Laloum colaboreaza cu Ion Marin, unul dintre cei mai apreciati muzicieni romani in plan international.

Adam Laloum va urca pe scena Salii Thalia pe 2 septembrie, de la ora 19.30, iar din programul recitalului sau face parte si splendida Sonata in Si bemol Major D960 de Franz Schubert.

Totodata, doi dintre artistii recunoscuti la nivel mondial, violoncelistul István Várdai – castigatorul Concursului de la Geneva, laureat al Concursului „Piotir Ilici Ceaikovski” din Moscova, un artist invitat la cele mai mari festivaluri de muzica clasica din Europa – si pianistul Julien Quentin – muzician complex, cu o profunzime si o claritate distincta a interpretarii, un artist care a colaborat cu unii dintre cei mai bine cotati artisti ai lumii, nume precum David Garrett, Emanuel Ax si Lisa Batiashvili sau Sol Gabetta – vor sustine un recital extroardinar in cadrul Festivalului, pe data de 31 august. Acestia vor interpreta si cunoscuta Sonata pentru Violoncel si Pian Nr. 2 in Fa major Op. 99, de Johannes Brahms.

Seara de 3 septembrie aduce pe scena Festivalului lucrari de George Enescu si Dinu Lipatti, un moment cu valoare de simbol, recitalul sustinut de violonista franceza Marina Chiche si de pianista de origine romana Alina Azario – celebra Sonata Nr. 2 pentru Vioara si Pian in fa minor, de George Enescu si Nocturna in fa diez minor, de Dinu Lipatti – „Ne-am dorit sa sarbatorim pe o scena romaneasca, intr-un tandem muzical care reuneste o artista straina, o violonista foarte cunoscuta din Franta, Marina Chiche, si o artista de origine romana, muzica lui George Enescu. Pe de alta parte, am ales sa interpretez Nocturna lui Dinu Lipatti si fiindca este o lucrare dedicata Clarei Haskil. Este si o forma de a face cunoscut publicului din Romania si celui din strainatate una dintre lucrarile pianistului de geniu Dinu Lipatti, de altfel, un apropiat al Clarei”, a declarat pianista Alina Azario, directorul artistic al Festivalului. Programul serii de 3 septembrie va include, de asemenea, si lucrari de Bach, Debussy si de Bartók – cunoscutele Dansuri populare romanesti.

Pianistul elvetian François-Xavier Poizat va concerta pe 4 septembrie, chiar in ultima seara a Festivalului. Despre François-Xavier Poizat, legendara Martha Argerich spunea ca „este un pianist de o remarcabila virtuozitate si cu un lirism profund”. Pe scena din Sibiu, pianistul va interpreta lucrari de Ravel, Beethoven si Chopin.

Cvartetul Arcadia, unul dintre cele mai aclamate ansambluri romanesti in plan international, laudat de prestigiosul The Financial Times, va interpreta pe scena Salii Thalia, in seara de 1 septembrie, celebrul Cvartet de Coarde Nr. 14 in do diez minor, Op. 131 de Ludwig van Beethoven, considerat una dintre cele mai frumoase compozitii ale tuturor timpurilor.

Sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, Orchestra Simfonica Bucuresti va incanta publicul cu lucrari de Ceaikovski si de Vivaldi.

Festivalul International Clara Haskil propune publicului o intrepatrundere inedita intre arte. In cadrul primei editii a Festivalului, artista de origine franceza Margot Point va expune picturile sale la Sala Thalia. Originara din Paris, Margot Point a invatat arta picturii de la un profesor transilvanean: Ben Ami Koller, nascut in anul 1948 la Oradea. Lucrarile artistei sunt adesea inspirate din lumea muzicii clasice, printre picturile sale existand si un tablou care infatiseaza mainile legendarei pianiste de origine romana Clara Haskil.

Festivalul International de Muzica Clasica „Clara Haskil” este un proiect cofinantat de Consiliul Local Sibiu prin Primaria Municipiului Sibiu.