Emil Constantinescu a declarat pentru Mediafax, inaintea Congresului Asociatiei Internationale a Fostilor Detinuti Politici de la Bucuresti, ca in cadrul evenimentului se va propune adoptarea unei rezolutii prin care se va cere Parlamentului European condamnarea ideologiei comuniste.

Congresul Asociatiei Internationale a Fostilor Detinuti Politici si Victime ale Comunismului din Europa de Est (INTERASSO) este oraganizat, vineri si sambata, la Bucuresti de Fundatia Romana pentru Democratie, condusa de Emil Constantinescu.

La congres, care va avea loc la Parlament, vor participa delegati din Germania, Croatia, Ungaria, Slovacia, Letonia, Lituania, Estonia, Albania, Republica Moldova, alaturi de figuri reprezentative ale rezistentei anticomuniste.

"Vrem sa obtinem o declaratie la Bucuresti prin care parlamentarii romani sa impuna condamnarea nu numai a crimelor comunismului, ci si a ideologiei comuniste. Acest lucru este foarte important sa condamnam si ideologia comunista", a declarat pentru MEDIAFAX Emil Constantinescu, adaugand ca aceasta rezolutie ar urma sa fie trimisa la Parlamentul european.

El a mai spus ca rezolutia congresului va fi adoptata in 23 august, Ziua europeana a victimelor totalitarismului.

Intrebat de ce, in timpul mandatului sau, nu au fost adusi in fata instantei tortionarii din fostele inchisori comuniste, Constantinescu a raspuns ca nu aceasta problema era importanta.

"Dupa cum spunea Corneliu Coposu, important este ca noi, acum, sa ne vedem visul nostru cu ochii: democratizarea Romaniei, integrarea Romaniei in NATO, si dupa aceea vom rezolva problemele noastre. Acesta a fost mandatul si dorinta lor, a fostilor detinuti politici", a declarat fostul presedinte al Romaniei.

El a mai spus ca, dupa castigarea alegerilor prezidentiale, a fost preocupat sa creeze institutii, precum Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) si legi, precum cea a recuperarii averilor confiscate de comunisti.

Constantinescu a aratat ca fostii detinuti politici au fost promovati, in mandatul sau, in functii de conducere in timpul mandatului sau.

"In 1996 s-a intamplat o schimbare radicala. Presedinte al Camerei Deputatilor a devenit un fost detinut politic, Ion Diaconescu, presedintele Senatului, un alt fost detinut politic, Ionescu Quintus. L-am numit ministru al Informatiilor pe Sorin Botez, fost torturat, detinut politic torturat la Aiud. Cand s-a infiintat Avocatul Poporului, l-am numit pe Paul Mitroi, fost detinut politic pentru revolta studentilor din 1956 si inclusiv comisiile de supraveghere ale SRI si SIE au fost conduse de fosti detinuti politici", a mai spus Constantinescu.

La congresul care incepe vineri la Bucuresti, va fi analizata evolutia procesului de condamnare a comunismului pe plan european, plecand de la Declaratia de la Praga initiata de Vaclav Havel in iunie 2008, Rezolutia Parlamentului European asupra constiintei europene si totalitarismului din 2009, Declaratia de la Vilnius din iulie 2009, pana la Platforma memoriei europene si a constiintei din 2011, adoptata la initiativa presedintiei poloneze a Uniunii Europene ca un proiect educational care sa angajeze societatea civila in combaterea intolerantei, extremismului si miscarilor antidemocratice.

"As vrea sa va spun ca Romania nu se afla in coada acestui proces. Romania, prin legile si institutiile create, si amintesc numai CNSAS, IICCMER (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, n.r.), se afla in planul cel mai avansat european si mondial", a spus fostul presedinte.

Constantinescu a spus ca toti cei din "familia adevarata a primilor democrati europeni" sunt dezamagiti de diferenta dintre idealurile lor din 1989 si ce se intampla acum in foste tari comuniste, dar si de ceea ce se intampla acum in tarile din Vest.

"Noi, familia adevarata a primilor democrati europeni, nu suntem dezamagiti numai de diferenta dintre idealurile noastre din 1989 si de ceea ce se intampla acum in foste tari comuniste. Suntem la fel de dezamagiti de ceea ce se intampla acum in tarile din Vest, intrucat coruptia, manipularile sunt la fel de grave si de aceea noi credem ca acest congres al lupatorilor si victimelor comunismului din Europa Centrala si de Est este la fel de util ca reper moral al societatii occidentale, unde, la fel ca la noi, sunt presedinti si prim-ministri trimisi in judecata pentru coruptie. Peste tot exista derapaje de la democratie", a spus Emil Constantinescu.

Congresul de la Bucuresti marcheaza 25 de ani de la prabusirea comunismului in Europa Centrala si de Est, comemorand victimele represiunii regimului totalitar comunist si amintind lupta impotriva

dictaturii.

Congresul INTERASSO precedent a avut loc in 14 - 18 iunie 2013 la Berlin, cand s-au comemorat 50 de ani de la revolta muncitorilor germani impotriva ocupatiei sovietice. La congresul de la Berlin au fost prezenti presedintele Germaniei, Joachim Gauck, si cancelarul Angela Merkel.

In aprilie 2014 a avut loc reuniunea pregatitoare a celui de-al 21-lea congres, gazduita de Fundatia Romana pentru Democratie, la care s-a decis organizarea congresului la Bucuresti.