Bank of America a anuntat joi ca a acceptat sa plateasca autoritatilor americane si consumatorilor o suma record de 16,65 miliarde de dolari pentru a pune capat anchetei legate de "subprime", credite imobiliare cu risc aflate la originea crizei financiare, scrie AFP.

Aceasta amenda individuala este cea mai mare impusa vreodata unei forme din Statele Unite, a precizat departamentul Justitiei.

Autoritatile americane reproseaza bancii ca a comercializat, inainte crizei financiare din 2008, plasamente complexe, andosate creditelor imobiliare riscante, care au generat pierderi de miliarde celor care le-au cumparat.

Banca a precizat joi ca faptele reprosate s-au petrecut in principal in filialele sale Countrywide si Merrill Lynch, inainte de a le cumpara.

Astfel, BofA va plati 9,65 miliarde dolari in contul autoritatilor americane si ale celor de reglementare, la care se adauga 7 miliarde de dolari compensatii pentru cumparatori, intre altele sub forma renegocierii creditelor imobiliare si ajutoare pentru constructia de locuinte.

Recordul celei mai mari amenzi era detinut pana in prezent de JPMorgan Chase, care a acceptat in noiembrie sa plateasca 13 miliarde de dolari pentru a evita o ancheta intr-un dosar similar.