Dinu Patriciu avea posibilitatea sa-si excluda sotia si ceilalti membri ai familiei de la mostenirea averii pe care o lasa in urma, potrivit legislatiei englezesti aplicabile activelor magnatului aflate sub jurisdictia englezeasca, au declarat, miecuri, pentru HotNews.ro, doi avocati britanici. Simon Hammond si Neil McGregor, care profeseaza si in Marea Britanie, si in Romania, au explicat modul in care s-ar putea imparti averea lui Dinu Patriciu.

Dinu si Dana Patriciu in aprilie 2010Foto: AGERPRES

Dupa decesul lui Dinu Patriciu, survenit marti, la Londra, trei informatii esentiale se desprind: trupul neinsufletit va fi inmormantat la Londra (acolo traia in ultima perioada), miliardarul avea domiciliul la Londra si exista un testament.

Surse apropiate miliardarului declarasera marti, petru HotNews.ro, ca procedurile pentru stabilirea succesiunii se vor face dupa legea engleza, pentru ca cel mai probabil Patriciu avea domiciliul stabilit la Londra.

Avocatul britanic Simon Hammond, de la casa de avocatura "Hammond, Bogaru si Asociatii", a explicat ca pentru a-si stabili domiciliul in Anglia, Dinu Patriciu ar fi trebuit sa demonstreze autoritatilor engleze ca acolo vrea sa traiasca, sa moara si sa fie inmormantat.

"Poti sa ai un domiciliu prin vointa ta. Pentru asta trebuie sa te duci acolo si sa arati ca acolo traiesti, ca acolo vrei sa mori. Un element important este daca acolo vrei sa fii inmormantat", a explicat Hammond.

Mai simplu pentru Patriciu era sa-si stabileasca doar resedinta la Londra, adica sa arate ca acolo traia. In acest caz, activele sale din Anglia se mostenesc sub efectul legii engleze, iar proprietatile din Romania dupa legea romaneasca, a explicat avocatul Simon Hammond.

Conform legii engleze, printr-un simplu testament, Dinu Patriciu avea capacitatea sa-si excluda sotia si copiii de la orice drept de mostenire asupra activelor respective si sa le lase mostenire oricui, inclusiv consultantei Anne Chen, cu care avea o relatie.

"Daca avea un testament, acesta poate sa taie drepturile tuturor rudelor sale. Poate sa-si lase averea oricui, unei asociatii de caritate, bisericii locale... Sub legea engleza, testamentul are capacitatea sa excluda total familia sau poate sa stabileasca o anumita mostenire pentru copii si pentru nepoti", a explicat avocatul englez.

  • Enigma testamentului milanez

O alta variabila majora s-ar putea dovedi legea care guverneaza de fapt testamentul. In 2013, intr-un interviu la postul Romania TV, Dinu Patriciu a marturisit ca, aflandu-se pe patul de spital, in Italia, inainte de transplantul de ficat, fratele sau a venit cu un avocat din Milano si l-a ajutat sa-si faca testamentul.

"Seara aceea a fost de roman, pentru ca fratele meu a venit la mine cu un avocat de la Milano ca sa imi scriu testamentul. In timp ce faceam asta, au aparut medicii, zambind, care mi-au spus ca au gasit un ficat si ca ma pregatesc de operatie. In cele din urma am ajuns pe masa de operatie, rastignit ca si Hristos. Este adevarat ca iti revezi viata", a marturisit Dinu Patriciu la Romania Tv imediat dupa operatie.

"Este un gest cat se poate de pragmatic si pe care trebuie sa il faci, pentru ca vrei ca dupa ce nu o sa mai fii, nimeni sa nu se certe cu nimeni. Si asa am facut", a mai povestit Patriciu.

Avocatul britanic Neil McGregor explica, pentru HotNews.ro, ca legea sub care a fost intocmit testamentul si desemnati executorii testamentari este cea care guverneaza mai departe procedurile de succesiune.

"Daca are un testament valid, legea aplicabila acelui testament se va aplica la succesiune. Legea in care testamentul a fost pregatit este cea aplicabila. Eu pot sa semnez in Romania un testament sub legea engleza, dar trebuie sa specific acest lucru si sa desemnez un anumit executor", a precizat avocatul de la casa de avocatura "McGregor&Partenerii".

  • Legea engleza, favorabila amantei. Legea romana ajuta vaduva

In procedurile de mostenire, legislatia englezeasca ajuta mai mult amantele defunctului, prietenii ori rudele indepartate, in cazul in care mortul apucase sa-si faca testament. In schimb, legislatia romaneasca ofera vaduvei si copiilor decedatului mai multa protectie.

In Anglia, locul unde Patriciu avea probabil domiciliul sau, mai simplu, resedinta, procedura succesiunii, in cazul existentei testamentului, se face astfel:

  • Executorul testamentar desemnat de Patriciu prin testament  este cel care administreaza proprietatile.
  • Executorul (care este un profesionist platit, asemeni avocatilor) merge cu testamentul la instantele englezesti, care il examineaza sa vada daca testamentul se executa corect.
  • Instanta acorda executorului succesiunea care le permite sa administreze toate activele strict potrivit testamentului.

Daca nu exista un testament, pe legea engleza se aplica reglementarile pentru "Intestacy". Prin acestea, vaduva este prima indreptatita pe linia succesorala sa mearga in instanta si sa ceara o scrisoare de administrare a averii decedatului. Mai departea, ea este cea care, in locul executorului testamentar, administreaza mostenirea sub regimul reglementarilor pentru "Intestacy" Aceasta lege acorda sotiei jumatate din proprietati, iar cealalta jumatate se duce la copii si asa mai departe pe linia succesorala. Aici si amantele isi pot cere partea din mostenire, daca in instanta isi dovedesc contributia la progresul afacerilor defunctului.

"Seamana cu legea romaneasca, dar diferenta majora este ca in legea engleza testamentul poate sa excluda familia", a explicat Simon Hammond.

Legea romaneasca este mai favorabila, din start, vaduvei lui Dinu Patriciu, in conditiile in care divortul dintre cei doi nu s-a produs.

Astfel, pe legea romaneasca, chiar daca exista un testament, Dana Patriciu beneficiaza de o rezerva succesorala din averea lui defunctului miliardar.

Ceea ce se cunoaste oficial este ca Patriciu avea doua fiice din alta casatorie, iar sotia sa, Dana, are are un fiu, de asemenea, din alta casnicie.

Conform Codului civil, chiar si in cazul unui testament prin care Dinu Patriciu nu i-ar fi lasat nimic, sotia are garantata o rezerva succesorala de 1/8 din mostenire, cand vine in concurs cu descedentii defunctului (la care se adauga o cotitate care ii poate creste partea pana la un sfert, dupa unele calcule). La randul lor, fiicele lui Dinu Patriciu au rezervat impreuna, orice ar fi, 2/3 din mostenire.

Daca defunctul ar avea 3 sau mai multi copii, rezerva lor succesorala este de 3/4 din mostenire, impreuna.

  • Conturile britanice - o vulnerabilitate pentru vaduva Dana

Este de notorietate deja ca Dinu Patriciu isi derula afacerile prin paradisuri fiscale, unul dintre acestea fiind Insulele Virgine Britanice. Sumele uriase pe care miliardarul le-a pastrat prin conturi britanice pot fi o vulnerabilitate pentru vaduva sa, Dana Patriciu, si un avantaj pentru Anne Chen, chinezoaica nascuta in Trinidad-Tobago cu care miliardarul avea o relatie.

Conturile din Marea Britanie - fie ele din Jersey sau din Insulele Virgine - se executa sub legea britanica, a aratat avocatul Simon Hammond.

In Anglia, se obisnuieste deschiderea conturilor pe doua nume, in comun (account in joint names), a mentionat, la randul sau, avocatul Neil McGregor. "Daca una dintre persoanele care au contul moare, supravietuitorul ramane cu puterea sa foloseasca acel cont", a aratat el.

In cazul in care acel cont este facut doar pe numele lui Dinu Patriciu, banca britanica va recunoaste cuiva dreptul de a folosi contul respectiv doar daca executorul face dovada succesiunii pentru persoana respectiva.

Aflat in "razboi" cu sotia sa, Patriciu ar fi putut astfel sa-si "sara" de la mostenire nevasta printr-un simplu cont pe numele sau si al amantei, ori pe numele lui si al fiicelor sale naturale.

In 2012, Dana Patriciu a introdus in instanta o cerere de separare de patrimoniu, incercand apoi, fara succes, sa-l "scoata nebun" pe miliardar. Patriciu a raspuns printr-o actiune de divort, care avea sa-i fie respinsa de Judecatoria Buftea, in 3 august 2014, cu putin timp inainte sa moara, in conditiile in care el, aflat la Londra, grav bolnav, nu si-a sustinut motivatia in instanta ilfoveana.

Dana Patriciu a sustinut ca averea pe care o dorea partajata se ridica la 2,3 miliarde de euro, insa Dinu Patriciu, intr-un document depus la Judecatorie in septembrie 2013, sustinea ca averea lui este mult mai mica, si anume de 191 milioane de euro.

Din acesti bani, el considera ca lui trebuia sa-i ramana 97%, iar sotiei i se cuveneau 3%, adica 5,7 milioane de euro.

Citeste si: