Societatea rusa, care este pusa in situatia de a face fata unei crize cu Occidentul fara precedent de la Razboiul Rece si totodata sanctiunilor ce vizeaza economia tarii, este mai fericita ca niciodata - incearca sa convinga un sondaj de opinie publicat joi de un institut apropiat puterii, transmite Agerpres.

"Indicatorul de bunastare sociala arata de trei luni o crestere fara precedent si o stabilizare la un nivel exceptional de ridicat", indica un studiu al Institutului de sondare a opinie publice VtsIOM, citat de AFP.

Acelasi studiu mai arata ca "indicele de satisfactie in luna iulie a atins un nivel istoric (79 de puncte), indicele de bunastare materiala (76 de puncte) si indicele de optimism (77 de puncte) au crescut de asemenea si s-au stabilizat in luna iunie".

In acelasi timp, 23% din persoanele chestionate considera ca un razboi intre Rusia si vecinii sai este posibil, un procent in crestere cu 10 puncte in raport cu anul trecut.

In ceea ce priveste trimiterea de trupe in Ucraina, "numai un sfert" din cei chestionati sunt favorabili unei astfel de optiuni, conform studiului mentionat.

VtsIOM noteaza ca majoritatea rusilor nu percep Occidentul drept un adversar militar. "In ultimii opt ani, nu mai mult de 13% din cetatenii rusi vad un pericol militar real" venind dinspre Occident.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.600 de persoane din toata Rusia si a fost publicat dupa decizia SUA si UE de a impune noi sanctiuni impotriva Moscovei, acuzata de sustinerea rebelilor din estul Ucrainei.

Sondajele publicate recent la Moscova au aratat ca rusii nu se tem de sanctiunile impuse tarii lor, in timp ce economistii estimeaza ca efectele nu se vor face simtite imediat de catre populatie, noteaza AFP.

Aceleasi sondaje arata o cota de popularitate a presedintelui rus Vladimir Putin de peste 80%, cota care se mentine la acest nivel din luna martie, cand a avut loc anexarea Crimeii la Rusia. De altfel, popularitatea presedintelui Putin nu a coborat practic niciodata sub 60% de la venirea sa la putere, in anul 2000, mai noteaza agentia citata.