Reprezentanti ai Rusiei si Ucrainei s-au intalnit joi la Minsk, la invitatia presedintelui belarus Alexandr Lukashenko, care a promis cu aceasta ocazie sa faca "tot ce este necesar" pentru a aplana situatia din estul Ucrainei, regiune devastata de confruntarile dintre fortele armate ucrainene si combatantii separatisti pro-rusi, transmite AFP.

Potrivit presei ruse, reprezentanti ai separatistilor din autoproclamata "Republica Donetsk" (est) ar putea sa participe vineri la aceasta reuniune, organizata la cererea presedintelui ucrainean Petro Poroshenko si prima care are loc pe teritoriul unei tari terte.

Separatistii pro-rusi s-au declarat pregatiti sa participe la reuniunea de la Minsk, dar pana acum ei au pus drept conditie o retragere a fortelor ucrainene din zonele pe care ei le controleaza.

"Vom face tot ce este necesar, impreuna cu dumneavoastra, (...) pentru a reduce intr-un mod sau altul tensiunile din estul Ucrainei", a declarat Lukashenko, primindu-l cu putin timp inaintea reuniunii pe fostul presedinte ucrainean Leonid Kucima, care reprezinta Ucraina.

Ambasadorul Rusiei in Ucraina, Mikhail Zurabov, si un reprezentant al OSCE vor participa de asemenea la reuniune.

Aceasta noua tentativa de dialog are loc in contextul in care expertii internationali insarcinati cu ancheta privind prabusirea avionului Boeing 777 al Malaysia Airlines - doborat de o racheta la 17 iulie, avand 298 de persoane la bord - au putut pentru prima data, joi, sa aiba acces la locul tragediei, dupa mai multe tentative esuate din cauza confruntarilor din zona.