Rusia a interzis importurile de soia din Ucraina si ar putea impune restrictii si asupra fructelor din Grecia si a carnii de pasare din SUA saptamana viitoare, au informat joi agentiile de presa ruse, citate de Reuters.

Rusia a anuntat deja interzicerea importurilor pentru mai multe alimente dupa ce tarile occidentale au impus noi sanctiuni impotriva Moscovei pentru rolul sau in conflictul ucrainean.

Autoritatile ruse au decis sa suspende importurile de produse din soia si de seminte de floarea soarelui din Ucraina incepand cu 1 august, din cauza unei "incalcari a cerintelor fitosanitare", a transmis agentia Interfax, citand Serviciul federal de supraveghere veterinara si fitosanitara din Rusia (Rosselhoznadzor).

Ucraina a exportat 1,2 milioane de tone de soia in 2013, dintre care 141.000 de tone au mers in Rusia, potrivit datelor companiei de consultanta UkrAgroConsult. Rusia a interzis deja, din 29 iulie, aprovizionarea cu lactate si sucuri din Ucraina.

Rosselhoznadzor ar putea de asemenea restrictiona importurile de fructe din Grecia, incepand de saptamana viitoare, a transmis RIA Novosti, citand agentia sanitar-veterinara rusa.

Potrivit presei ruse, Rosselhoznadzor a descoperit urme ale anumitor daunatori de carantina precum moliile in nectarinele din Grecia, iar importurile de carne de pasare din SUA ar putea fi suspendate din cauza indiciilor ca au fost folosite anumite antibiotice.

Grecia a exportat aproximativ 160.000 de tone de fructe in Rusia anul trecut, in valoare de 180 de milioane de euro (241 milioane de dolari), a declarat George Polychronakis, un consultant in cadrul asociatiei exportatorilor de fructe din Grecia Incofruit-Hellas.

Rosselhoznadzor ar mai putea suspenda de saptamana viitoare si importurile de carne de pasare din Statele Unite, a informat agentia Interfax. Rusia a importat din SUA carne de pui in valoare de 71 de milioane de dolari din ianuarie pana aprilie, a precizat Interfax.