Raurile din bazinele Moravita si Barzava, judetul Timis, se afla sub Cod rosu de inundatii, pana la ora 21.00, potrivit unei noi avertizari emise, joi, de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA). Pana la 1 august, ora 14.00, hidrologii au instituit miercuri cod rosu de inundatii pe raul Vedea si pe afluentul sau Cotmeana (judetele Olt, Teleorman si Arges) si incepand cu joi, 31.07.2014 ora 06:00, pe raurile din bazinul hidrografic Lotru (judetul Valcea).

Cod rosu inundatii sud-vest pana la 1 augustFoto: INHGA

UPDATE 21.20 Gabriel Oprea: 121 de localitati afectate de inundatii; doua persoane au decedat

Doua persoane date disparute dupa inundatiile din judetul Valcea au fost gasite decedate iar 121 de localitati din 12 judete sunt afectate de revarsarile de ape din aceasta perioada, a declarat vicepremierul Gabriel Oprea, joi, la Comandamentul pentru situatii de urgenta de la Palatul Victoria.

"Cele doua persoane date disparute din localitatile Stoenesti si Stroiesti din judetul Valcea au fost gasite, din pacate, decedate pe cursurile raurilor Govora, respectiv Cerna. La aceasta ora sunt afectate de inundatii 121 de localitati din 12 judete: Arges, Caras-Severin, Dambovita, Gorj, Dolj, Giurgiu, Olt, Mehedinti, Suceava, Timis, Teleorman si Valcea iar 464 de locuinte din sase judete sunt inundate, cele mai multe in judetele Olt - 170 si Timis - 241. De asemenea, au fost evacuate 711 persoane din trei judete - Gorj, Timis si Valcea - iar patru drumuri nationale, 22 de drumuri judetene si 44 de drumuri comunale sunt afectate", a precizat ministrul Afacerilor Interne, citat de Agerpres.

Gabriel Oprea a explicat ca, potrivit ministrului Apararii Nationale, Mircea Dusa, prezent in Banat, cele mai afectate retele de infrastructura sunt cele din Banat, unde se executa actiuni preventive de evacuare a populatiei.

"Pana la aceasta ora au fost evacuate 484 de persoane, 476 dintre acestea fiind din comuna Gataia. Traficul feroviar in judetul Caras-Severin pe ruta Oravita-Berzovia-Timisoara a fost anulat din cauza terasamentului afectat si acoperit de ape. O atentie deosebita acordam judetelor deja afectate, dar si celor care nu sunt sub avertizari hidrologice, cod rosu sau cod portocaliu: Timis, Giurgiu si Hunedoara", a mai declarat ministrul Afacerilor Interne.

UPDATE 21.05 Institutul de Hidrologie: Se mentine avertizarea Cod rosu pe cursurile de apa din Mehedinti, Dolj, Olt si Valcea

Directorul Institutului National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor, Daniela Radulescu, a anuntat joi ca avertizarea Cod rosu pentru scurgeri pe versanti, torenti, paraie si viituri rapide se mentine pe cursurile de apa mici din Mehedinti, Dolj, Olt si Valcea, transmite Agerpres.

"S-au mai emis doua avertizari de Cod galben respectiv portocaliu de fenomene imediate - este vorba de Crisul Alb si Crisul Negru. (...) Fata de ceea ce avem in textul avertizarii, o atentie deosebita avand in vedere precipitatiile anuntate va trebui sa acordam in patru judete: Caras-Severin, Timis, Mehedinti si Dolj", a afirmat Daniela Radulescu in cadrul Comandamentului pentru situatii de urgenta convocat la Palatul Victoria.

La randul sau, directorul general interimar al Administratiei Nationale Apele Romane, Ovidiu Gabor, a anuntat ca efectivele administratiei sunt concentrate in judetele Timis si Caras-Severin si sunt monitorizate si alte lucrari indiguite, astfel ca raurile Lotru si Cerna sunt sub control.

UPDATE 20.30 Ion Sandu (ANM): Pana pe 5 august nu vor mai fi avertizari pentru cantitati mari de precipitatii

UPDATE 18.30 Primarul din Novaci: Codul rosu de inundatii pe Gilort, emis de autoritati dupa producerea viiturii

UPDATE 17.35 Comandament pentru situatii de urgenta, convocat de premier la ora 19.00

Premierul Victor Ponta a convocat Comandamentul pentru situatii de urgenta la ora 19.00, la Palatul Victoria, anunta Guvernul.

UPDATE 14:15 Seful IPJ Gorj a solicitat verificarea autorizatiilor de constructie a caselor distruse de inundatii

Seful Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Gorj, Viorel Caragea, a cerut joi, in cadrul sedintei Colegiului Prefectural, verificarea tuturor autorizatiilor de constructie a caselor de pe malul raurilor din judet, in special a celor din zonele afectate de viitura, respectiv Novaci si Polovragi, scrie Agerpres.

Solicitarea sefului IPJ Gorj a venit in contextul dezastrului produs de inundatii in cele doua localitati, unde mai multe gospodarii aflate pe malul raului Gilort au fost afectate de debitul foarte crescut al apei. Caragea a punctat ca cei care nu au verificat la timp respectivele autorizatii risca sa fie trasi la raspundere.

"Ar trebui sa se verifice toate constructiile, legalitatea eliberarii autorizatiilor sau daca nu sunt autorizate toate constructiile din zonele respective. (...) Sa vii sa spui ca a venit apa si mi-a luat locuinta ... pai daca locuiesti ilegal acolo. Poate fi si o raspundere penala in acest sens, nu numai materiala", a spus Viorel Caragea.

In replica, subprefectul judetului, Sorin Arjoca a declarat ca vor fi demarate actiuni in acest sens.

"O sa facem si o actiune in acest sens, macar sa stim la ce sa ne asteptam si oamenii sa fie pusi in tema. Esti in zona periculoasa, esti pe raspunderea ta. (...) Asta nu impiedica obligatia de a-i salva", a spus Sorin Arjoca.

UPDATE 14:10A fost gasit trupul celui de-al doilea barbat luat de viitura in Valcea

UPDATE 12.55 Un barbat luat de viitura in Valcea a fost gasit decedat dupa trei zile.

UPDATE 11.25 Traficul feroviar este intrerupt intre Oravita si Berzovia in judetul Caras-Severin. Totodata, se circula greu pe drumul national DN58B Resita - Timisoara in zona localitatii Maureni.

Raurile din bazinele Moravita si Barzava, judetul Timis, se afla sub Cod rosu de inundatii, pana la ora 21.00, potrivit unei noi avertizari emise, joi, de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA). Pana la 1 august, ora 14.00, hidrologii au instituit miercuri cod rosu de inundatii pe raul Vedea si pe afluentul sau Cotmeana (judetele Olt, Teleorman si Arges) si incepand cu joi, 31.07.2014 ora 06:00, pe raurile din bazinul hidrografic Lotru (judetul Valcea).

Avertizarea vizeaza scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie si viituri rapide cu efect de inundatii locale si cresteri rapide de debite si niveluri, cu depasirea cotelor de pericol in bazinele Moravita si Barzava.

"In urma precipitatiilor cu caracter torential inregistrate in ultimele ore, estimate pe baza informatiilor radar si a precipitatiilor prognozate pentru urmatoarele ore se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri rapide de niveluri si debite cu posibile depasiri ale cotelor de pericol pe raurile din bazinele Moravita si Barzava din judetul Timis", afirma INHGA.

Specialistii avertizeaza ca fenomenele se pot produce cu probabilitate si severitate mai mare in bazinul hidrografic Moravita.

UPDATE Tot pana la ora 21.00, raul Cernovat din judetul Caras-Severin se afla sub cod rosu de inundatii.

"Ca urmare a precipitatiilor cu caracter torential inregistrate in ultimele ore, estimate pe baza informatiilor radar si a precipitatiilor prognozate pentru urmatoarele ore se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri rapide de niveluri si debite cu posibile depasiri ale cotelor de pericol pe raul Cernovat, afluent al Carasului din judetul Caras-Severin", se arata in avertizare

Potrivit hidrologilor, in urmatoarele ore se pot produce astfel de fenomene si pe alti afluenti ai Carasului.

De asemenea, joi, in intervalul orar 05.45 - 14.00, specialistii in hidrologie au instituit Cod portocaliu de inundatii pe unele rauri din judetul Timis.

Astfel, ca urmare a precipitatiilor cu caracter torential inregistrate in ultimele ore, estimate pe baza informatiilor radar si a precipitatiilor prognozate pentru urmatoarele ore se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri rapide de niveluri si debite cu posibile depasiri ale cotelor de inundatie pe raurile mici din bazinele hidrografice Bega Veche, Bega, bazinul inferior al Timisului, Barzava si Moravita din judetul Timis.

Cod rosu, pana la 1 august ora 14.00

Pana la 1 august, ora 14.00, hidrologii au instituit miercuri cod rosu de inundatii pe raul Vedea si pe afluentul sau Cotmeana (judetele Olt, Teleorman si Arges) si incepand cu joi, 31.07.2014 ora 06:00, pe raurile din bazinul hidrografic Lotru (judetul Valcea).

In intervalul joi 31.07.2014 ora 03:00 - vineri 01.08.2014 ora 06:00, s-a instituit cod rosu pentru scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale severe se pot produce in unele bazine hidrografice mici din judetele Caras Severin, Mehedinti si Dolj.

Sud-vestul tarii se afla sub avertizare cod portocaliu si galben de ploi, pana vineri dimineata.

Potrivit ANM, codul portocaliu vizeaza judetele Caras Severin, Mehedinti si Dolj. Va ploua torential si se vor cumula local cantitati de apa de 40...50 l/mp si izolat peste 70 l/mp, in cursul noptii de miercuri spre joi (30/31 iulie) in judetul Caras-Severin, iar pe parcursul zilei de joi, 31 iulie si in judetele Mehedinti si Dolj.

Codul galben intra in vigoare joi, la ora 3:00, fiind activ pana vineri, ora 10:00.

Meteorologii precizeaza ca in intervalul mentionat instabilitatea atmosferica va fi accentuata in sud-vestul tarii, precum si in Muntii Banatului si vestul Carpatilor Meridionali. Vor fi averse ce vor avea si caracter torential, descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului in Banat, Oltenia si sud-vestul Transilvaniei. Cantitatile de apa vor depasi local 20...25 l/mp si izolat 50 l/mp.