Banca elvetiana UBS a cazut la pace cu statul german in procesul in care a fost acuzata de complicitate la evaziune fiscala. Procuratura din Bochum a stabilit suma pe care UBS o are de platit, la 300 de milioane de euro. Este cea mai mare amenda platita vreodata de o banca elvetiana in Germania si reprezinta finalul unei dispute care dureaza de cativa ani intre cele doua tari vecine. La un moment dat, s-a ajuns chiar la situatia in care angajati ai fiscului german au fost dati in judecata in Elvetia, pentru cumparare ilegala de date bancare.

Landul Nordrhein-Westfalen a cumparat in mod repetat CD-uri cu date ale evazionistilor fiscali de peste granita. Una dintre achizitii a avut loc in aprilie 2013, cand autoritatile germane ar fi platit 4 milioane de euro, scontand pe o recuperare de cca 500 de milioane de euro. Erau vizati 10.000 de prezumtivi evazionisti fiscali care detineau conturi cu "bani negri" la banci elvetiene.

Intre acestia au fost identificati si clienti ai bancii UBS AG. CD-urile cuprindeau informatii legate de 750 de fundatii si 550 de alte forme de administrare de capital, cu un volum total de peste 2,8 miliarde de euro.

UBS e suspectata si in alte tari europene, cum sunt Belgia si Franta, ca ar fi ajutat deponentii sa "fenteze" fiscul in tarile lor. Procurorii francezi acuza UBS ca i-a incurajat pe cetateni sa deschida conturi in Elvetia, fapt care le-ar fi permis ocolirea fiscalitatii franceze. Bancii i s-a cerut in Franta, in luna iulie a acestui an, o cautiune de 1,1 miliarde euro, platibila pana in 30 septembrie si care ar urma sa fie "un aconto" in cazul dovedirii unei vinovatii si stabilirii unei amenzi mai mari.

Situatia din Europa are precedente si peste ocean. In SUA, UBS a intrat in vizor inca din 2007, iar in anul 2009 ea a fost amendata cu 780 de milioane dolari. Tot atunci, cu permisiunea autoritatilor elvetiene, UBS a fost nevoita sa dezvaluie numele a 4.450 de clienti americani.

Acestor clienti "dati in vileag" se pare ca le-a sarit in ajutor banca Wegelin, care in 2012 a fost prima banca straina adusa in instanta, in SUA. Un an mai tarziu, Wegelin si-a recunoscut vina de a fi fost complice la evaziune fiscala. In aceeasi zi, ea si-a incetat activitatea, caz despre care am relatat pe larg aici.

"Intelegerea este un pas important, care ne permite sa privim inainte pe acest segment important de piata", au explicat presedintele UBS, Axel Weber si CEO, Sergio Ermotti, in scrisoarea trimestriala trimisa actionarilor. In ciuda amenzilor pe banda rulanta, banca se pare ca nu-si dezamageste investitorii.

In al doilea trimestru al anului 2014, UBS a inregistrat un profit de 792 de milioane franci elvetieni, mai bun decat cel din perioada similara a anului trecut (690 milioane de franci). In primul trimestru al acestui an, banca facuse un profit de 1,05 miliarde de franci.

Pana la sfarsitul anului 2014, UBS promite ca nu va mai administra bani negri din Germania. In ultimii ani, UBS a apelat in mod repetat la clientii sai sa isi incheie onorabil socotelile cu fiscul. Intre timp, se pare ca 95 % dintre clientii germani sunt in aceasta situatie, de iesire din "zona gri".