Complexul Energetic Oltenia a reactionat in urma articolului publicat pe HotNews.ro, cu titlul Gigantul energetic CE Oltenia si Guvernul: O poveste despre presiuni sociale, facilitati guvernamentale, ineficienta si vanzari sub pretul de productie", considerandu-l un articol de denigrare a companiei. Printr-un drept la replica transmis HotNews.ro, Complexul Energetic Oltenia sustine ca nu cere facilitati din partea autoritatilor, ci "a cerut ca toti producatorii sa fie tratati in mod egal". Mai sustine si ca este discriminata de reglementatorul pietei-ANRE si de Transelectrica.

Documentul integral al CE Oltenia, exact asa cum a fost redactat

"Artcolul aparut in data de 29 iulie 2014, in HotNews, cu titlul „Gigantul energetic CE Oltenia si Guvernul: O poveste despre presiuni sociale, facilitati guvernamentale, ineficienta si vanzari sub pretul de productie” este, in mod cert, un articol de denigrare a CE Oltenia.

Interesant este ca sunt prezentate in paralel interpretarile eronate ale autorului, cat si explicatiile CE Oltenia pe care orice om cu minima pregatire economica le poate intelege.

In cele ce urmeaza, pentru corecta informare a opiniei publice, vom explica punctual situatia reala in comparatie cu cea prezentata de HotNews :

-„vanzari sub pretul de productie „

Nu exista pret de productie. Exista cost de productie, iar pretul de vanzare este dictat de conditiile din piata, la momentul respectiv. Energia electrica este aceeasi indiferent de cine o produce, iar pretul la bursa este acelasi, in cadrul economiei de piata .

CE Oltenia nu vinde sub costuri, asa cum a fost explicat pe larg in articol.

-„Cei de la CE Oltenia au cerut……..sa aiba prioritate in fata tuturor celorlati producatori de energie. Total anti-concurential si impotriva oricarei norme europene, spun surse din domeniu.”

O informatie total falsa.

Prioritate la intrarea in piata o au energiile regenerabile. Total anti-concurential.

CE Oltenia nu a cerut prioritate in piata, a cerut ca toti producatorii sa fie tratati in mod egal.

Cauza problemelor CEO, CEH, ELCEN, DALKIA, etc:

- Modificarea Legii nr.220/2008 de catre PDL, in anul 2011, acordand un numar exagerat de mare de certificate verzi pentru energia electrica din SRE.

-„Ca si acum, cereau autoritatilor sa acorde prioritate in sistem complexului energetic.”

Nu se solicita facilitati. Se solicita plata corecta a serviciilor efectuate in piata de echilibrare.

-„In aprilie, mai si iunie, CE Oltenia a incheiat pe PCCB-OPCOM mai multe contracte cu traderi care sa-i exporte in Serbia si Ungaria energia produsa incepand de la 1 iulie 2014.”

CE Oltenia a scos oferte pe bursa OPCOM. La licitatiile respective au participat trei „traderi”. A fost un proces concurential. CE Oltenia nu a perfectat contracte in afara bursei OPCOM.

-„CE Oltenia cere taxe pe granita mai mici, lucru care nu poate fi realizat.”

Nu s-a solicitat reducerea taxei. CE Oltenia nu a cerut decat un proces de licitatie a alocarilor mai bun.

In prezent, desi toata capacitatea este alocata, exportul real nu depaseste niciodata 50% din capacitatea disponibila.

-„In conditiile in care CE Oltenia suporta si taxa de injectie (Tg) si taxa pe granita (ATC), ceea ce inseamna costuri de 21 lei/MWh, practic se poate spune ca a vandut energie la preturi mult mai mici decat cele care apar in contracte: intre 164 si 180 lei/MWh, fara Tg si ATC. Insa, nici macar atat nu reuseste CE Oltenia sa obtina.”

Asa cum am mai precizat, toate ofertele de pe bursa includ obligatoriu taxa Tg.

CE Oltenia este discriminat de ANRE si TRANSELECTRICA, deoarece plateste cel mai mare Tg din Romania.

In concluzie, ne punem intrebarea: Care este scopul articolului publicat ? Ar fi mai bine pentru Romania, in general, daca s-ar inchide CE Oltenia ? Dar pentru Sistemul Electroenergetic National, daca ar ramane numai in baza energiilor regenerabile ?"

Vezi aici Gigantul energetic CE Oltenia si Guvernul: O poveste despre presiuni sociale, facilitati guvernamentale, ineficienta si vanzari sub pretul de productie

NOTA autorului:

  • 1. vanzari sub costul de productie.  HotNews.ro a demonstrat ca sunt vandute cantitati importante sub costul de productie sau, in cel mai bun caz, la nivelul acestuia
  • 2. Cei de la CE Oltenia au cerut……..sa aiba prioritate in fata tuturor celorlati producatori de energie- Reprezentantii CE Oltenia au cerut elaborarea unei Hotarari de Guvern pentru intrarea cu prioritate in sistem, fapt relatat de presa gorjeana si confirmat pentru HotNews de oficiali guvernamentali,
  • 3. "In aprilie, mai si iunie, CE Oltenia a incheiat pe PCCB-OPCOM mai multe contracte cu traderi care sa-i exporte in Serbia si Ungaria energia produsa incepand de la 1 iulie 2014". Exact acest lucru a fost aratat de HotNews.ro: contractele au fost incheiate prin intermediul bursei OPCOM. De aceea precizarea CE Oltenia "A fost un proces concurential. CE Oltenia nu a perfectat contracte in afara bursei OPCOM" nu are nicio relevanta.
  • 4. „CE Oltenia cere taxe pe granita mai mici, lucru care nu poate fi realizat.” In textul HotNews.ro este redat un raspuns al ANRE legat chiar de aceasta solicitare a CE Oltenia. Este greu de crezut ca ANRE ar fi putut raspunde la ceva ce nu s-a intamplat.
  • 5. "In conditiile in care CE Oltenia suporta si taxa de injectie (Tg) si taxa pe granita (ATC), ceea ce inseamna costuri de 21 lei/MWh, practic se poate spune ca a vandut energie la preturi mult mai mici decat cele care apar in contracte: intre 164 si 180 lei/MWh, fara Tg si ATC. Insa, nici macar atat nu reuseste CE Oltenia sa obtina”. In articol nu se vorbeste despre includerea Tg ca fiind sau nu obligatorie, ci doar de existenta ei.