O echipa de cercetatori de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, specializati in istorie orala, demareaza un proiect unic in Romania, de reconstituire a istoriei romilor, informeaza Agerpres. Proiectul se numeste "Povestea nespusa. O istorie orala a romilor din Romania" si are o finantare de 750.000 euro din fonduri norvegiene. El se va derula de-a lungul a aproape 3 ani, timp in care vor fi realizate sute de interviuri, atat in tara, cat si in comunitati de romi din Europa.

Cercetarea "Povestea nespusa. O istorie orala a romilor din Romania" (The Untold Story. An Oral History of the Roma People in Romania) va fi realizata de Facultatea de Istorie si Filosofie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, de Institutul de Istorie Orala, in parteneriat cu Universitatea din Islanda.

Cercetatorii vor merge in comunitatile de romi pentru a gasi povesti pastrate din generatie in generatie, pe baza carora sa poata construi apoi o istorie. Lavinia Snejana Stan, coordonatorul proiectului, a declarat ca "avem niste teme mari si fiecare intervievator va merge si va dezvolta un dialog cu partenerul ales, prin urmare va fi un discurs construit in dialog, nu va fi un chestionar standard. Pentru ca povestea trebuie spusa, iar pe noi ne intereseaza sa vedem ce este relevant pentru persoanele respective, asa ca nu putem sa le impunem un anumit tip de intrebare", relateaza Agerpres.

Aceasta a precizat ca informatiile nu vor depasi ca granita de timp Primul Razboi Mondial. Va fi realizata si o istorie a meseriilor traditionale ale romilor, pentru ca cercetarea presupune o abordare si din perspectiva ocupatiilor specifice ale acestora, respectiv caldarari, zlatari, geambasi, lingurari.

Ovidiu Ghitta, decanul Facultatii de Istorie a UBB, a declarat ca "nu exista o asemenea abordare a istoriei comunitatilor de romi. Metoda istoriei orale este relativ noua la noi, foarte des folosita in ultima vreme la Cluj si poate fi o excelenta pista de aprofundare a acestei istorii, care se lasa greu dezvaluita, lipsind instrumentele clasice care ar putea sa ne ajute sa intram sa intram in profunzimile ei. Istoria istoriei orale cred ca este foarte indicata cand ne apropiem de comunitati care folosesc oralitatea prin excelenta", potrivit sursei citate.

Profesorul Gudmundur Halfdanarson, de la Universitatea din Islanda, a sustinut ca aceasta cercetare va fi realizata dintr-o perspectiva mai putin oficiala. "Comunitatea roma este o minoritate foarte importanta la nivelul Europei si fac si nu fac parte din viata noastra. Asa ca eu cred ca dandu-le acestor oameni o voce ii vom intelege mai bine. Este vorba despre a ne intelege istoria mai bine unii altora si prin ea sa ne apropiem", a explicat profesorul, citat de Agerpres.

Proiectul vizeaza realizarea a cel putin 600 de interviuri, atat pe suport audio, cat si video, care vor fi stocate intr-o arhiva care va constitui baza unui muzeu virtual al istoriei si culturii rome. De asemenea, cercetatorii vor avea obligatia de a publica cel putin un articol de specialitate, iar la final informatiile adunate si prelucrate se vor regasi in trei carti care vor fi publicate.

Citeste si: