Israelul a respins vineri seara o propunere transmisa de secretarul de Stat american, John Kerry, privind o incetare a focului in Fasia Gaza, a informat televiziunea publica israeliana, citata de AFP.

"Cabinetul de securitate a respins in unanimitate, in actuala situatie, propunerea de incetare a focului facuta de secretarul de Stat american John Kerry", a precizat postul de televiziune, care a adaugat ca membrii cabinetului vor continua discutiile.

UPDATE 2 Hamas a acceptat un armisitiu de 12 ore care va incepe de sambata dimineata de la ora 8.00, ora locala, a declarat pentru AFP un oficial al miscarii islamiste palestiniene din Gaza, Sami Abu Zyhri.

UPDATE: Israelul a acceptat sa instituie o incetare unilaterala a focului in Gaza timp de 12 ore, incepand de sambata dimineata, a anuntat vineri seara un oficial american, citat de AFP.

"Israelul si-a dat acordul pentru o incetare a focului incepand de sambata, la ora locala 07.00" (07.00, ora Romaniei), a declarat oficialul american, care l-a insotit pe secretarul de stat John Kerry. Acesta din urma a parasit vineri Cairo, fara a reusi sa obtina un armistitiu mai de durata intre Israel si Hamas.

Intreaga zi s-au desfasurat negocieri diplomatice pentru obtinerea unui "armistitiu unanitar" in razboiul dintre Israel si miscarea palestiniana Hamas din Gaza.

Potrivit televiziunii publice, guvernul lui Benjamin Netanyahu cere ca armata israeliana sa poata ramane in Fasia Gaza pentru a continua distrugerea "tunelurilor de atac" sapate de Hamas, chiar si in timpul armistitiului.

Aceasta conditie pare putin susceptibila sa obtina acordul miscarii islamiste palestiniene, care controleaza Fasia Gaza din 2007.

Bombardamentele israeliene au ucis pana acum 850 de palestinieni, in majoritate civili, fapt ce suscita tot mai multe critici din partea comunitatii internationale.

De partea israeliana, 35 de soldati au fost ucisi de la inceputul operatiunii terestre la 17 iulie. Trei civili israelieni au fost de asemenea ucisi de rachetele trase de Hamas.

Vineri seara, un militar israelian a fost ucis de tiruri trase dinspre o cladire situata in apropierea unei scoli ONU, in centrul Fasiei Gaza, a afirmat armata israeliana.