Spionii rusi au declansat in ultimii ani o vasta ofensiva in Europa, si in special in Franta, scrie publicatia franceza Le Nouvel Observateur, care descrie modul de lucru al unui colonel GRU in incercarea de a racola apropiati ai presedintelui Francois Hollande.

"De cativa ani, si mai ales de la revenirea lui Putin la Kremlin, sunt din ce in ce mai numerosi si mai agresivi", a declarat un inalt responsabil francez, care a preferat sa-si pastreze anonimatul.

"Sunt de doua ori mai activi decat in perioada Razboiului Rece", a intarit un altul.

Publicatia franceza povesteste cazul unui barbat care incerca sa obtina informatii intime legate de un apropiat al lui Francois Hollande, strangand informatii despre viata sa privata, prietenii sai, cercurile sociale. Se prezenta ca fiind diplomat, atasat la ambasada Rusiei in Franta. In realitate, colonelul Iliusin lucra pentru GRU, serviciul secret al armatei Ruse. Misiunea sa era implantarea unei 'cartite' in centrul puterii franceze.

Dar Iliusin era supravegheat. Contraspionajul francez, DCRI, l-a urmarit luni de zile. Ceea ce au vazut i-a uimit, dar si ingrijorat. In varsta de circa treizeci de ani, colonelul nu era unul dintre acei spioni post-sovietici, obositi si alcoolici, ci un ofiter de informatii din noua generatie, cea a Rusiei lui Putin, rece si eficient ca si stapanul lui de la Kremlin.

La Paris, Iliusin a muncit fara obosire in incercarea de a contacta ofiteri de rang inalt, cercetatori sau ziaristi cu surse, cu scopul de a-si forma surse. Si totul mergea periculos de bine, noteaza publicatia franceza.

Se interesa de anumiti ziaristi specializati in afaceri militare. Inainte de a-i aborda, stia totul despre ei: familia, gusturile, dar si slabiciunile, povesteste un artist.

Ii invita la masa la fiecare 15 zile, regula in serviciile secrete rusesti. Si, la o masa incarcata, le oferea informatii inedite despre armata rusa sau despre relatiile militare dintre Paris si Moscova.

Faza a doua: recrutarea

Cu unul dintre acesti ziaristi care putea oferi informatii intime despre un colaborator apropiat al lui Francois Hollande, apropierea a mers mai departe, la faza a doua: recrutarea. Dar, cand ziaristul a inteles ca va deveni un agent rus platit, activitate pasibila de inchisoare, s-a deplasat la sediul DCRI (Directia centrala de informatii interne, redenumita DGSI, Directia generala de securitate interna, in mai). Acolo, a povestit totul echipei H4 (numele de cod pentru serviciul insarcinat cu Rusia), care stia deja faptele esentiale.

Pretinsul diplomat a fost convocat de contra-spionaj. I s-a transmis ca a jocul sau a fost descoperit si i s-a cerut sa se opreasca, poveste o sursa bine informata.

Dupa mai multe avertismente, colonelul Iliusin a plecat la Moscova, unde a fost promovat general.

Iar istoria tanarului colonel nu este decat varful aisbergului, spune Le Nouvel Observateur. Totul este de interes: viata privata a politicienilor, diplomatia franceza sau secretele comerciale ale marilor intreprinderi.

Dar rusii nu sunt singurii care spioneaza in Franta. Potrivit sursei citate, "exista in Franta o suta de ofiteri americani de informatii, mai multi decat rusii".

L'Express noteaza ca acoperirea acestor spioni merge de la diplomati la ambasada sau la consulatele din Nice, Marseille si Strasbourg pana la ziaristi ai agentiei de presa Itar Tass. Numarul lor este estimat la circa 50 sub acoperire diplomatica si intre 10 si 20 "ilegali", potrivit semnalelor captate de centrul radioelectric al DGSI. Pentru a face fata, serviciul H4 insarcinat cu Rusia si-a intarit randurile in ultimele saptamani.