Epava "dezintegrata" a avionului Air Algerie, disparut joi de pe radare, cu 116 persoane la bord, printre care si un roman, a fost gasita in nordul Mali iar un detasament militar francez a fost trimis la locul prabusirii pentru a securiza zona, a anuntat in noaptea de joi spre vineri presedintia franceza, citata de AFP.

Zona unde se afla epava a fost reperata gratie unei drone franceze de observatie Reaper.

Epava a fost localizata in regiunea Gossi "in proximitatea granitei cu Burkina Faso", potrivit unui comunicat al presedintiei franceze, care confirma astfel informatiile autoritatilor din Burkina.

Dupa informatii contradictorii legate de locul exact al prabusirii, un inalt oficial din Burkina a anuntat joi seara ca avionul s-a prabusit la granita dintre Burkina Faso si Mali.

"Tocmai am gasit avionul algerian. Epava a fost localizata (...) la 50 km nord de granita cu Burkina Faso", in zona Gossi din Mali, a declarat generalul Gilbert Diendiere.

Orasul Gossi se afla la circa 100 km sud-vest de Gao, cel mai mare oras din nordul Mali.

"Avionul a fost clar identificat in ciuda starii sale dezintegrate", a precizat presedintia franceza, adaugand ca un "detasament francez a fost trimis pentru a securiza locul si pentru a culege primele elemente de informatii".

In Mali, in ciuda unei interventii militare internationale inca in curs de derulare, situatia este instabila in nord, ocupat timp de mai multe luni, in 2012, de grupari armate jihadiste.

Potrivit companiei Air Algerie, avionul a decolat din Ouagadougou, cu peste 110 pasageri si sase membri ai echipajului in noaptea de miercuri spre joi. El a disparut de pe radare la 50 de minute dupa decolare.

In aeronava se aflau 50 de francezi, 24 din Burkina Faso, 8 din Liban, sase din Algeria, sase din Spania (membrii echipajului), cinci canadieni, patru germani, doi cetateni din Luxemburg si cate cetatean belgian, nigerian, elvetian, camerunez, malian, egiptean, ucrainean si roman, potrivit Reuters, citat de BBC.

Mai multe cotidiene internationale au afirmat ca in avion s-ar fi aflat si Mariela Castro, fiica presedintelui cubanez Raul Castro, care a denuntat insa un "show mediatic" legat de o informatie neverificata.

Potrivit unei surse din Air Algerie, avionul "nu era departe de granita algeriana cand echipajului i s-a cerut sa schimbe traseul din cauza proastei vizibilitati si pentru a evita riscul de coliziune cu un alt avion care asigura legatura Alger-Bamako".

"Semnalul a fost pierdut dupa schimbarea traseului", au spus aceste surse, sub acoperirea anonimatului.