15 palestinieni au fost ucisi joi in urma unui tir israelian asupra unei scoli a ONU la Beit Hanoun, in nordul Fasiei Gaza, unde erau refugiati civili, potrivit serviciilor locale de urgenta, citate de AFP.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, a vorbit despre "numeroase victime", printre care femei, copii si angajati ai acestei scoli gestionate de Agentia pentru ajutorarea refugiatilor palestinieni (UNRWA).

Un fotograf AFP a vazut noua cadavre, printre care cea a unui copil de un an si a mamei sale, la morga spitalului din Jabaliya, in apropiere de Beit Hanoun.

Armata israeliana a promis ca va ancheta aceasta drama. "In ultimele zile, Hamas a tras cu rachete" din sectorul Beit Hanoun unde se afla cladirea, a afirmat armata. Aceste tiruri au continuat joi iar armata a "ripostat luand ca tinta originea focului". Potrivit armatei israeliene, "mai multe rachete lansate (joi) din Gaza in directia Israelului au cazut asupra Beit Hanoun".

"Am petrecut mare parte a zilei incercand sa negociem si sa organizam un armistitiu pentru a permite civilor si personalului nostru sa plece", a explicat purtatorul de cuvant al UNRWA, Chris Gunness. "Acesta nu a fost acordat. Consecintele sunt tragice".

"Voiam sa o evacuam deoarece in jurul scolii au loc lupte", a explicat acesta, adaugand ca armatei israeliene i-au furnizate formal coordonatele adapostului.

O versiune a faptelor "ridicola" si contestata viguros de Peter Lerner, purtator de cuvant al armatei, care sustine ca o incetare a focului a fost dispusa intre orele 10,00 si 14,00. "Le-am cerut de trei zile sa evacueze oamenii deoarece stim ca Hamas va face totul pentru a-i pune in pericol", a spus Peter Lerner.

Din ce in ce mai criticata pentru victimele civile, autoritatile israeliene acuza Hamas ca poarta vina pentru aceste decese. Astfel, Hamasul ar folosi populatia drept "scuturi uman" si isi ascunde arsenalul in spitale, moschei si scoli.

UNWRA a anuntat in aceasta saptamana ca a descoperit depozite de arme in doua dintre scolile sale.

Marti, o alta scoala a ONU care gazduia refugiati a fost atinsa de tirurile unui tanc, fara a exista insa victime.