Doi detinuti la Guantanamo au obtinut joi condamnarea Poloniei de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), pentru "complicitatea" sa in programele inchisorilor secrete ale CIA vizand prezumtivi teroristi, scrie AFP.

Varsovia a fost condamnata pentru rolul sau in torturile suferite pe teritoriul sau, in 2002-2003, de catre un palestinian si un saudit, inainte de a fi transferati la baza americana din Guantanamo (Cuba), unde sunt in continuare detinuti.

"Polonia a cooperat in pregatirea si punerea in practica a operatiunilor de predare, detentie secreta si interogatoriu efectuate de CIA pe teritoriul sau", au decis judecatorii europeni, in unanimitate. Astfel Polonia a fost "complice" in operatiunea de camuflare a miscarilor avionului folosit in transferarea prizonierilor, a apreciat Curtea de la Strasbourg.

Daca torturile a fost efectuate de agentii americani, si nu de cei polonezi, Polonia a "facilitate toate procesele si a creat conditiile necesare pentru aplicarea sa, fara sa faca nimic sa o impiedice", se arata in decizie.

Astfel, Polonia "ar fi trebuit sa stie" ca expune persoanele vizate "la un isc serios de a suferi" rele tratamente, au adaugat magistratii, care au condamnat aceasta tara pentru tortura si tratamente inumane, incalcarea dreptului la libertate si la siguranta, dar si pentru anchetarea insuficienta a acestor fapte.

CEDO a fost sesizata de Zubaydah, un palestinian de 43 de ani care a fost considerat adjunctul sefului al-Qaeda Osama bin Laden, si de Abd al-Rahim al-Nashiri, un saudit de 49 e ani, si el considerat de Washington drept unul dintre principalii membrii ai al-Qaeda.

Avocatii au pledat ca autoritatile de la Varsovia "in deplina cunostinta de cauza si de maniera deliberata" au autorizat CIA sa detina in secret timp de mai multe luni, in 2202 - 2003, acesti doi barbati, care au fost torturati in special prin tehnica "simularii inecului".

CEDO a ordonat Poloniei sa plateasca despagubiri de cate 100.000 de euro celor doi petenti.

Decizia nu e definitiva: autoritatile poloneze au la dispozitie trei luni pentru a cere o noua examinare a dosarului in fata Inaltei Camere a CEDO.

Guvernul polonez nu a reactionat imediat dupa acest anunt. In timpul audierilor, reprezentantul statului a refuzat orice comentariu, invocand "secret anchetei", in conditiile in care o ancheta asupra acestor fapte a fost deschisa de justitia poloneza in 2008.

Polonia nu este primul stat adus in fata judecatorilor polonezi in dosarul inchisorilor secrete ale CIA.

Macedonia a fost sanctionata in decembrie 2012, pentru cazul lui Khaled el-Masri, un german de origine poloneza arestat in Macedonia in 2003 si predat agentilor americani care l-au batut, torturat, drogat si apoi detinut cinci luni in secret in Afganistan, fiind suspectat de legaturi de al-Qaeda.

In curand ar putea fi examinate cazurile Romaniei si Lituaniei.