O calatorie in inima Olandei iti dezvaluie cea mai relaxata forma de civilizatie occidentala. Amsterdam este locul unde bicicletele inlocuiesc masinile, iar vaporasul ia locul metroului pentru a te duce, dintr-o parte in alta a orasului, in cel mai romantic mod cu putinta.

Olanda este mult mai mult decat "tara lalelelor". Istoria bogata in "peripetii" si "arta comertului" au conturat in regiunea de nord a Europei un popor de oameni practici si relaxati, inconjurat de arta si civilizatie bine fundamentata. Dintre toate orasele olandeze faimoase pentru industrie sau invatamant, Amsterdam te cucereste cu farmecul cosmopolit al unei destinatii preferate, in primul rand, pentru amestecul de cafenele, muzee si magazine. Desi are ce sa ofere si in timpul unei vacante prelungite, Amsterdam reprezinta doza de relaxare concentrata pe care o astepti de la un city-break.

Mersul pe jos sau cu bicicleta primeste un aer "chic" in oras pentru ca masina inseamna aglomeratie, stres si un cost ridicat la parcare. Toata lumea se bucura sa strabata trotuarele unui centru aglomerat, in care o plimbare de cateva minute te leaga de urmatorul muzeu sau restaurant. Daca vrei sa vezi interpretari ale marilor artsti olandezi, te poti indrepta catre Rijksmuseum (15 euro intrarea) de pe strada Museumstraat 1 pentru Rembrandt si alte cateva semnaturi celebre. Imediat langa, muzeul Van Gogh (15 euro intrarea) reuneste, peste 200 de panze ale maestrului. O vacanta dedicata artei si istoriei continua la Amsterdam cu alte cateva zeci de muzee, de la Scheepvaart ¬ muzeul National de marina de pe Kattenburgerplein 1 pana la Ons"Lieve Heer op Solder" o casa fascinanta din secolul XVII perfect restaurata.

Pentru a-ti face o impresie generala despre arhitectura si organizarea orasului, trebuie sa bifezi o plimbare cu vaporasele cu acoperis transparent care pleaca regulat din fata garii centrale (15 euro). Pranzul il poti lua la una dintre terasele din centrul istoric (Nieuwmarkt) sau in zona magazinelor de lux, pe Hoofstraat. Spiritul autentic olandez se regaseste, insa, la De Negen Straatjes- "cele noua strazi", zona de centru a orasului delimitata de noua stradute care unesc principalele canale din Amsterdam.

Olanda este o tara bogata, asa ca preturile practicate de marile hoteluri pot ajunge la sume considerabile. Exista insa alternativa hotelurilor mici de design sau a inchirierii apartamentelor care, la preturi accesibile, reprezinta o varianta la fel de comoda.

# # #

Orice vacanta reusita se planifica din timp, iar atunci cand poti sa faci pregatirile chiar din fata calculatorului, e si mai bine. Cu un card MasterCard sau Maestro poti cumpara pass-ul turistic I Amsterdam, pentru perioada dorita, si vei avea acces la numeroase reduceri, intrari gratuite in punctele de interes turistic si la transportul public - autobuz, tramvai si metrou. Daca esti fan al modalitatilor mai putin conventionale de transport, cardul nu te dezamageste nici de aceasta data: poti inchiria o bicicleta sau plati o plimbare cu vaporasul, cu ajutorului cardului tau MasterCard.

Merita sa te opresti pe strada Damrak, la un restaurant sau la un magazin de suverniruri, pentru ca aici vei gasi unele dintre cele mai bune preturi din oras.

Tot ce vrei sa stii despre folosirea cardurilor in vacanta, gasesti aici:http://www.mastercard.com/ro/consumer/summer-xboarders.html. Lasa-te in voia fiecarui moment petrecut in Amsterdam si nu uita sa numeri experiente de nepretuit, nu bancnote :).

Citeste si: