Rusia obtine din produse petroliere si gaz natural peste doua treimi din veniturile totale aduse de exporturi, arata datele Serviciului Vamal Rus, citate de US Energy Information Administration. Activitatile din petrol si gaze aduc o buna parte din bugetul federal al Rusiei, datele aratand ca jumatate din buget vine din taxele pe extractia de minerale si din taxele vamale de export pentru titei si gaze naturale.

Exporturile de titei si de alte produse petroliere merg mai ales spre Europa (inclusiv Turcia), aceleasi destinatii fiind esentiale pentru gazele naturale. China si e si ea esentiala fiindca recent Rusia a semnat un acord de 400 miliarde dolari cu aceasta tara pentru a exporta gaz din Siberia Orientala in urmatorii 30 de ani. O mica parte din exporturi merge catre America de Nord, mai ales petrol nerafinat.

Rusia a obtinut in 2013 peste 500 miliarde dolari din exporturi, o treime din total reprezentand titeiul, 21% au fost produsele petroliere, iar 14% gazul natural. Exporturile de produse petroliere si gaze naturale sunt de peste doua ori mai mari decat vanzarile pe plan intern ale acestor categorii.

Preturile la gaz natural pe plan intern sunt puternic subventionate, astfel ca Gazprom si alte mari companii sunt fortate sa foloseasca veniturile obtinute la export pentru a investi in proiecte si infrastructura.