Expertii Biroului de ancheta britanic au inceput miercuri dupa amiaza sa extraga datele din cele doua cutii negre ale avionului Malaysia Airlines, care s-a prabusit joi in estul Ucrainei, a anuntat ministerul britanic al Transporturilor, citat de AFP.

AAIB, biroul britanic de ancheta asupra accidentelor aeriene, "sunt in curs de extragere a datelor care vor alimenta ancheta internationala", a declarat un purtatorul de cuvant al ministerului.

Cele doua cutii negre ale avionului malaiezian au fost transmise anchetatorilor britanici de catre Biroul olandez pentru securitate (OVV).

Cutiile negre permit inregistrarea conversatiilor din cabina pilotilor si datele tehnice ale zborului si sunt examinate una dupa alta.

"Se estimeza ca aceasta operatiune ar putea dura 24 ore pentru fiecare cutie", a precizat purtatorul de cuvant.

AAIB subliniaza pe site-ul sau ca rolul sau este de a determina cauzele accidentului "dar nu stabilirea vinovatiilor".

Intr-o a doua etapa, analiza informatiilor continute in aceste cutii negre "ar putea dura mai multe saptamani", a mentionat OVV, care conduce ancheta internationala asupra cauzelor catastrofei soldate cu 298 de morti.

"Daca ancheta descopera activitati criminale sau teroriste, aceste informatii vor fi transmise autoritatilor vizate", a adaugat OVV.

Echipa internationala de ancheta este formata din 24 de persoane din Ucraina, Malaezia, Australia, Franta, Germania, Statele Unite, Marea Britanie si Rusia, alaturi de Organizatia aviatiei civile internationale (OACI).

Cutiile negre au fost inmanate in noaptea de luni spre marti de catre rebelii pro-rusi expertilor malaiezieni, care la randul lor le-au inmanat olandezilor insarcinati cu ancheta internationala.

Este putin probabil, insa, ca ele sa poata furniza informatii care sa permita identificarea originii rachetei care a doborat avionul.

Guvernul de la Kiev a precizat ca ucrainenii nu au fost implicati in manipularea acestor cutii negre.

---------------------------------------------

Ora 19.20 Nu exista indicii de alterare a cutiilor negre, au afirmat anchetatorii olandezi, potrivit AFP.

"Cutia neagra a fost avariata, dar memoria era intacta si nu a fost gasita nicio dovada sau indiciu ca aceasta a fost alterata", a informat intr-un comunicat Biroul olandez pentru Securitate (OVV), care va coordona ancheta internationala legata de producerea tragediei aviatice.

Ora 12.27: Cutiile negre ale avionului au ajuns in Marea Britanie, unde vor fi analizate de experti

Ora 10.15 Premierul Australiei: Este posibil ca multe cadavre sa fie in continuare la locul prabusirii avionului

Premierul australian Tony Abbott a declarat miercuri ca "este foarte posibil ca multe dintre cadavre" sa fi ramas la locul prabusirii avionului Malaysia Airlines, in contextul in care primele trupuri neinsufletite urmeaza sa fie transportate in Olanda, scrie AFP.

"Este foarte posibil ca multe dintre cadavre sa fie in continuare acolo, in aer liber, sub soarele de vara european, supuse interferentelor si ravagiilor provocate de caldura si de animale", a apreciat Abbott.

Expertii olandezi, care se ocupa de repatrierea cadavrelor pasagerilor zborului MH17, au numarat oficial 200 de corpuri neinsufletite in trenul ajuns la Harkov marti, in timp ce pana in prezent se anuntasera 282, relateaza AFP.

"Suntem absolut siguri ca sunt corpurile a 200 de persoane diferite in tren", a explicat Jan Tuinder, seful delegatiei olandeze in Ucraina, in timpul unei conferinte de presa la Harkov, citeaza Mediafax.

"Unde sunt celelalte? Acest lucru va face parte din investigatiile urmatoare", care vor avea loc in Olanda, a adaugat el.

In plus, el a asigurat ca in mod sigur au ramas "fragmente de corpuri la locul catastrofei".

Tuinder a explicat ca expertii vor pregati cadavrele si vor face verficari pentru ca sacii mortuari sa nu contina explozibili sau substante radioactive.

Marti, 50 de cadavre au fost pregatite pentru repatriere, iar "vineri vor fi gata toate corpurile neinsufletite", a explicat Volodimir Groisman, vicepremierul ucrainean, in cadrul aceleiasi conferinte de presa.

Inainte de plecarea primului avion, miercuri, o ceremonie este prevazuta pentru ora locala 11.00 (11.00 ora Romaniei), pe aeroportul din Harkov.

Cutiile negre, predate in noaptea de luni spre marti expertilor malaysieni de catre rebelii prorusi, sunt intr-adevar cutiile negre ale zborului MH17, a precizat Groisman.

Avioanele care vor repatria cadavrele vor ateriza la Eindhoven, in sudul Olandei, de unde cadavrele vor fi transportate catre o baza militara din Hilversum, la sud-est de Amsterdam, la aproximativ 100 de kilometri de aeroport.

In total, 298 de persoane, dintre care 193 de olandezi, se aflau la bordul avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlienes, care se deplasa pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur si care s-a prabusit joi in estul Ucrainei, intr-o zona controlata de separatisti prorusi, doborat probabil de o racheta.