Ostilitatile intre Hamas si Israel, soldate deja cu cel putin 639 de morti in randul palestinienilor si 31 in randul israelienilor incepand cu 8 iulie, au continuat miercuri dimineata, in pofida apelului ferm transmis de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, de "incetare a confruntarilor", fortand totodata marile companii aeriene sa-si anuleze zborurile catre Tel Aviv, relateaza AFP.

Ora 23.00 Seful Hamas, Khaled Meshal, a anuntat miercuri ca respinge o incetare a focului cu Israelul in Fasia Gaza inainte de o ridicare a blocadei impuse de ani de zile enclavei palestiniene, scrie AFP.

Ora 20.00 ONU lanseaza o ancheta asupra ofensivei israeliene din Fasia Gaza

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a creat miercuri o Comisie internationala care sa ancheteze in regim de urgenta "toate incalcarile" care ar fi fost comise in cadrul ofensivei israeliene in Fasia Gaza, unde au fost ucisi peste 670 de palestinieni, relateaza Mediafax citand AFP.

O rezolutie in acest sens, depusa de catre Palestina, a fost adoptata cu 29 de voturi "pentru", 1 vot "impotriva" (Statele Unite) si 17 abtineri.

Ora 14.00 ONU a gasit, pentru a doua oara, rachete ascunse intr-o scoala din Gaza

Agentia ONU pentru refugiatii palestinieni (UNRWA) a anuntat, marti, ca a descoperit, pentru a doua oara, rachete intr-una dintre scolile sale din Fasia Gaza. Agentia ONU condamna ferm gruparile responsabile pentru plasarea armelor in scoala si cere respectarea caracterului inviolabil al incintelor sale din Gaza.

"Astazi (marti, n.r.), in cursul inspectiilor obisnuite in cladirile sale, UNRWA a descoperit rachete ascunse intr-o scoala goala din Fasia Gaza. Imediat ce rachetele au fost descoperite, personalul UNRWA s-a retras din cladire, astfel ca nu putem confirma numarul exact al acestora. Scoala este situata intre alte doua scoli ale UNRWA, care in prezent adapostesc fiecare cate 1.500 de persoane stramutate", se arata intr-un comunicat al agentiei ONU postat pe site-ul sau.

"UNRWA condamna ferm si fara echivoc grupul sau grupurile responsabile pentru aceasta incalcare flagranta a inviolabilitatii incintelor sale sub legile internationale", se mai arata in comunicat.

Ora 11.30 John Kerry a ajuns in Israel, pentru o misiune de pace

Secretarul de Stat american, John Kerry, a ajuns la Tel Aviv, pentru a incerca sa puna capat ostilitatilor intre Israel si miscarea islamista Hamas.

Kerry urmeaza sa se intalneasca, pe rand, cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, la Ierusalim, cu presedintele palestinian Mahmud Abbas la Ramala (Cisiordania) si, in final, cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, la sediul Ministerului Apararii din Tel Aviv, potrivit Departamentului de Stat.

Obiectivul vizitei sale, dupa o zi de marti plina de intalniri la Cairo, mediatorul traditional al conflictelor dintre Israel si miscarea islamista Hamas, este de a gasi o cale spre o incetare a focului in Fasia Gaza.

Hamas a respins saptamana trecuta o propunere de armistitiu avansata de egipteni, cerand in principal, inainte de orice incetare a ostilitatilot, ridicarea blocadei impuse Fasiei Gaza, in vigoare de mai multi ani, deschiderea frontierei cu Egiptul si eliberarea prizonierilor.

Ora 10.00Wizz Air suspenda zborurile spre Tel Aviv pana miercuri noapte

Ora 09.35 Cinci palestinieni, intre care doi copii, au fost ucisi de tirurile israeliene la Khan Yunis, in sudul Fasiei Gaza, potrivit serviciilor de urgenta palestiniene.

***

Foarte multe curse cu destinatia Israel au fost anulate marti de mai multe companii aeriene europene si nord-americane, care au decis sa intrerupa temporar aterizarile pe aeroportul international Ben-Gurion din Tel Aviv dupa ce o racheta a cazut in apropiere.

Si compania aeriana romana Tarom a anutat, in cursul serii, anularea cursei RO 153/4 Bucuresti - Tel Aviv - Bucuresti, "pentru ca nu putea fi operata in siguranta".

Agentia federala a aviatiei (FAA, Statele Unite) a interzis avioanelor companiilor americane sa zboare spre sau din Israel pentru 24 de ore.

Ea a fost urmata rapid de alte mari companii precum Air France, Lufthansa, Brussels Airlines, EasyJet sau Air Canada. KLM a anulat zborul care urma sa plece marti seara din Amsterdam si continua sa supravegheze atent situatia.

"Avand in vedere situatia potential periculoasa generata de conflictul armat dintre Israel si Gaza, toate zborurile companiilor americane spre si de la aeroportul international Ben-Gurion sunt interzise pana la noi ordine", a precizat FAA, la putin timp dupa ora 16,00 GMT.

"Instructii actualizate" vor fi oferite "imediat ce este posibil", a precizat FAA.

La doua saptamani dupa inceputul ofensivei efectuate de Israel in Fasia Gaza, seful ONU si diplomatia americana incercau marti sa obtina o incetare a focului.

Luni, Departamentul american de Stat a emis un avertisment care cerea cetatenilor americani sa nu se deplaseze in Israel, in Fasia Gaza sau in Cisiordania.

Temerile de a vedea o racheta doborand un avion de linie au sporit foarte mult dupa prabusirea zborului MH17 al Malaysia Airlines joia trecuta, cel mai probabil dupa ce a fost atins de o racheta deasupra Ucrainei.

Acest eveniment a readus in lumina vulnerabilitatea avioanelor comerciale fata de rachetele sol-aer, chiar daca zboara la o altitudine de peste 10.000 de metri.