Circa 400 de mercenari ai unei firme americane opereaza in Ucraina alaturi de soldatii si politistii ucraineni, in operatiunile indreptate impotriva separatistilor pro-rusi, scrie cotidianul german Bild am Sonntag, citat de AFP.

Potrivit informatiilor publicate, bazate pe comunicatiile radio intre centrele de comandament ale armatei ruse, interceptate de agentia de supraveghere americana NSA si transmise ulterior serviciilor secrete germane, mercenarii americani coordoneaza si dirijeaza operatiunile de gherila impotriva separatistilor pro-rusi in jurul enclavei Slaviansk.

Cei 400 de mercenari lucreaza pentru Academi, mai cunoscuta sub vechiul nume de Blackwater, o companie de securitate, care a fost privata de contract de catre armata americana in Irak, dupa un atac asupra civililor in 2007.

Bild am Sonntag (BamS) precizeaza totodata ca nu stie cine a incheiat contractul cu Academi.

BamS aminteste faptul ca Rusia a denuntat in urma cu cateva saptamani prezenta mercenarilor americani alaturi de trupele guvernamentale ucrainene, un fapt pe care ambasadorul american la Kiev, Geoffrey Pyatt, l-a dezmintit la mijlocul lunii martie.

Saptamana trecuta, BamS dezvaluit saptamana trecuta ca agenti CIA si FBI ajuta Kievul sa puna capat rebeliunii din estul Ucrainei si sa implementeze un dispozitiv de securitate eficient, dar fara sa se angajeze in mod direct in confruntari.