Toti alesii locali vor fi nevoiti sa-si declare apartenenta la o formatiune politica sau sa „migreze” spre un alt partid pana la data de 10 august 2006.

Astfel, potrivit Legii 249/2006 privind modificarea si completarea Legii 393/2004 privind statutul alesilor locali, pana la data mentionata, toti alesii locali (primari, viceprimari, consilieri locali si judeteni) trebuie, pe baza unei declaratii pe proprie raspundere, sa isi declare apartenenta la un partid sau altul.

Potrivit vicepresedintelui Consiliului Judetean (CJ) Salaj, Csoka Tiberiu, dupa aceasta data, cei care se muta la un alt partid intra sub incidenta noii legi. „Legea spune ca aceste declaratii trebuie depuse in termen de 45 de zile de la publicarea sa in Monitorul Oficial.

Conform actului normativ, un primar poate pierde mandatul prin demisie, iar consilierii si prin schimbarea formatiunii politice. Practic, pana la 11 august, acestia se mai pot muta intr-un partid sau altul”, a mai spus vicepresedintele CJ.

Potrivit acestuia, situatiile se vor depune la secretariatele primariilor, care vor fi apoi trimise la Consiliul Judetean unde vor fi postate pe site-ul institutiei sau tiparite in Monitorul Oficial al judetului.

Situatia in orase

Responsabilul pentru relatii cu mass-media in cadrul Primariei Cehu Silvaniei, Ioan Ratiu, a afirmat ca lista a fost definitivata cu exceptia unui consilier local care este plecat din localitate, un exemplar al listei fiind deja trimis Consiliului Judetean. Potrivit acestuia, UDMR are la Cehu Silvaniei 8 consilieri, PD - 4, PSD - 2, FD - 1.

La acestia se adauga primarul care, conform ultimei „situatii”, era inscris la PD, si viceprimarul - UDMR.

Secretarul Primariei Jibou, Maria Opris, a afirmat ca intr-o zi-doua situatia va fi definitivata, cu exceptia catorva alesi care sunt plecati. Astfel, la consilieri locali, situatia se prezinta astfel: independent - 1, UDMR - 2, PC - 2, PNTCD - 2, PRM - 1, PD - 1, PSD - 5.

Dupa cum se stie, primarul Augustin Borz a trecut la PD, dupa ce a fost ales ca membru PSD, iar viceprimarul Ioan Almas - ales initial pe listele PPCD (PNTCD), a virat si el inspre putere, la PNL.

Secretarul Primariei Simleu Silvaniei, Elena Mocan, a precizat ca „pana in prezent nu exista modificari, structura fiind aceeasi cu cea de la alegerile din 2004”. In cazul consilierilor locali, 5 si-au declarat apartenenta la PNL, 4 la PD, 5 la UDMR si 3 la PSD. La acestia se adauga primarul Septimiu Turcas - PD si viceprimarul Hanis Geza - UDMR.

Potrivit secretarului Primariei Zalau, Stelian Potrovita, situatia privind privind apartenenta la o formatiune politica a alesilor locali a fost postata pe site-ul institutiei si transmisa Consiliului Judetean. Potrivit acestei situatii, primarul Radu Capilnasiu si-a manifestat apartenenta la PD, iar viceprimarii Dorel Labo si Onorica Abrudan la PNL, respectiv PD.

In cazul consilierilor, pana in momentul de fata situatia se prezinta astfel: UDMR - 3, PNL - 5, PSD - 5, PD - 7.

Cum stam la capitolul "primari”

Multe voci spun noua modificare a legii privind statutul alesilor locali va pune punct unui fenomen des intalnit in politica romaneasca, respectiv acela al traseismului. „Salajeanul” a prezentat in urma cu ceva timp o situatie privind migratia politica, situatie care, in linii mari, a ramas aceeasi. Astfel, conform acelei situatii, primarul Zalaului, Radu Capilnasiu, a ramas in PD.

Primarul din Cehu, Vasile Cuceu, a trecut de la Forta Democrata la PD. Primarul Jiboului, Augustin Borz, a trecut de la PSD la PD. Primarul Simleului, Septimiu Turcas, a ramas in PD. Pamfil Berar - Agrij - PSD. Eugen Uivari - Almasu - UDMR. Dorel Vancea - Babeni, a migrat de la PSD la PD. Balan - Isaia Maghiar - PSD. Ioan Gheorghe Pop - Banisor - PSD.

Benesat - Sorin - Alexandru Romocean - PNL. Bobota - Aurel Sarca - PSD. Bocsa - Ioan Barou - PNL. Boghis - Marina Ida-Magdolna - UDMR. Buciumi - Ioan Holhos - PNL. Camar - Szaboszlai Attila - UDMR. Carastelec - Faluvegi Francisc - Stefan - UDMR. Ioan Catana - Chiesd - PSD. Viorel Turcas - Cizer, a trecut drumul de la Actiunea Populara la PPCD. Coseiu - Ioan Mesesan - PNL.

Crasna - Pop Emeric - UDMR. Dan Marian - Creaca - PNL. Andrei Maior - Criseni - UDMR. Ioan Cheseli - Cristolt, a migrat de la Actiunea Populara la PPCD. Cuzaplac - Mircea Pop - PSD. Dobrin - Csapo Carol - UDMR. Dragu - Rodica Lazar - PNL. Ioan Mircea Balas - Fildu de Jos - PD. Gilgau - Eugen Codorean - PNL. Girbou - Alexandru Spatar - PSD. Gavril Puscas - Halmasd - PSD.

Hereclean - Vasile Pacala - PSD. Hida - Dumitru Petrus - PD. Horoatu Crasnei - Viorel Aurel Cristut, a migrat de la PNTCD la PD. Ileanda - Petre Cornel Satmari a trecut de la PSD la PNL. Ip - Salanki S?ndor - independent. Letca - Petru Cozma - a migrat de la PRM la PD. Lozna - Augustin Sabou - a trecut de la PSD la PD. Maeriste - Vasile Lazar - PD. Marca - Dumitru Rosan a migrat de la PSD la PD.

Mesesenii de Jos - Sandu Bercean - PSD. Sebastian Vasile Avram - Mirsid - PNL. Napradea - Viorel Barsan - PD. Nusfalau - Dioszegi Gyula - UDMR. Pericei - Boncidai Csaba - UDMR. Plopis - Pisek Francisc - independent. La Poiana Blenchii, primarul David Harangus a plecat de la PRM si s-a inscris in PD. Din nefericire, in urma cu putin timp acesta a decedat.

In urma alegerilor, Primaria a fost castigata de PSD, respectiv de Augustin Chifor. Dorel Fogadauan - la Romanasi - a migrat de la PSD la PD. Rus - Ioan Aurelian Cozma - PNL. Sig - Florian Bonte - PSD. Salatig - Moln?r Jozsef - UDMR. Samsud - Bobis Zoltan Stefan - UDMR. Cornel Lung - Sinmihaiu Almasului - PSD. Sarmasag - Keresztes Zolt?n - UDMR. Simisna - Ioan Stegar - PSD.

Somes Odorhei - Grigore Berinde -PSD. Surduc - Ionel Danil Chira a trecut de la PNG la PD. Treznea - Emanoil Ionel Stanciu - PD. Valcau de Jos - Ioan Rosan, PD. Virsolt - Breda Lajos - UDMR. Ioan Miclea - Zalha - PD. Florin Boie - Zimbor - a trecut de la Actiunea Populara la PPCD.

Sa mai spunem ca la alegerile locale din 2004, in Salaj, PSD a obtinut 20 de primari, UDMR - 12, PD - 9, PNL - 9, Actiunea Populara - 3, PRM - 2, doi primari au fost ca alesi ca independenti, Forta Democrata - 1, PNTCD - 1, PNG - 1.

PSD are ce are cu "traseistii”

Modificarile la statutul alesilor locali sunt pe punctul de a provoca . Astfel, in cadrul conducerii centrale s-a vehiculat ideea potrivit careia PSD ii va actiona in instanta pe alesii locali care au parasit partidul si va renunta de bunavoie la actiune in cazul celor care isi parasesc de bunavoie functiile detinute.

Actiunea PSD va fi initiata imediat dupa ce listele cu adeziuni vor fi depuse, potrivit Legii 249. Vizavi de aceste actiuni, presedintele PSD Salaj, Tiberiu Marc, a declarat: „Conducerea centrala a PSD va analiza situatia alesilor locali care au plecat din partid dupa alegerile din 2004.

Decizia care va fi luata sunt convins ca va fi argumentata juridic si va fi valabila pentru toate organizatiile din tara”.

In replica, presedintele executiv al PD Salaj, Mircea Ghiurco, a calificat decizia si declaratiile asupra acestei decizii ca fiind „hilare” si „aberante”. „Data de 11 august este «momentul zero» de cand legea are efect. Pana atunci nu discutam”, a afirmat Ghiurco, recomandandu-le celor din PSD „sa citeasca legea”.

"Atunci si noi am putea sa ii dam in judecata pe acei membri PD care au trecut in 2001 la PSD”, a precizat sursa citata. Cat priveste aplicarea legii, Mircea Ghiurco a declarat ca procedura de intocmire a declaratiilor este in curs, urmand sa fie depusa la primarii si de acolo la Consiliul Judetean.

"Practic, atunci vom sti cum stam fata de 2004”, a mai spus acesta, precizand ca fata de alegerile din 2004, la primele estimari, numarul alesilor locali s-a dublat. „Actiunea e ca si la fotbal: pana la 11 august e data transferurilor. Cine e la doua cluburi va fi dat afara”, a conchis Mircea Ghiurco.

Ce spune legea?

Prezentam mai jos textul Legii 249/2006, asa cum a fost ea postata pe site-ul Camerei Deputatilor.

"Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Art. I. - Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.912 din 7 octombrie 2004, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 3, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:

«(2) In exercitarea mandatului, alesii locali se afla in serviciul colectivitatii locale si sunt responsabili in fata acesteia».

2. Dupa articolul 6 se introduce un articol nou, articolul 61, cu urmatorul cuprins:

«Art. 61. - La sedinta de constituire a consiliilor locale si judetene, prezenta consilierilor alesi este obligatorie, cu exceptia cazurilor in care absenta este temeinic motivata».

3. La articolul 9 alineatul (2), dupa litera h) se introduce o noua litera, litera h1), cu urmatorul cuprins:

«h1) pierderea calitatii de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatilor nationale pe a carei lista a fost ales»;

4. La articolul 9, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu urmatorul cuprins:

«(21) Cazul prevazut la alin. (2) lit. h1) se aplica si viceprimarului».

5. La articolul 9, alineatul (4) va avea urmatorul cuprins:

«(4) In cazurile prevazute la alin. (2) lit. c)-e) si h1), hotararea consiliului poate fi atacata de consilier, la instanta de contencios administrativ, in termen de 10 zile de la comunicare. Instanta se va pronunta in termen de cel mult 30 de zile. In acest caz, procedura prealabila nu se mai efectueaza, iar hotararea primei instante este definitiva si irevocabila».

6. La articolul 15 alineatul (2), dupa litera g) se introduce o noua litera, litera g1), cu urmatorul cuprins:

«g1) pierderea, prin demisie, a calitatii de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatii nationale pe a carei lista a fost ales»;

7. La articolul 28, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:

«(2) Sunt exceptate de la suspendarea contractului de munca sau a actului de numire cadrele didactice, cercetatorii stiintifici, ziaristii cu atestat profesional, oamenii de cultura si arta».

8. La articolul 41 se introduc trei noi alineate, alineatele (2), (3) si (4), cu urmatorul cuprins:

«(2) Alesii locali au obligatia de a participa la cel putin un curs de pregatire in domeniul administratiei publice locale, in decursul primului an de mandat.

(3) Se excepteaza de la prevederile alin. (2) alesii locali care au detinut anterior un alt mandat de consilier local, consilier judetean, presedinte al consiliului judetean, primar sau au exercitat functia de prefect, au fost functionari publici, au detinut un mandat de parlamentar sau au studii economice, juridice sau administrative.

(4) Cursurile de pregatire vor fi organizate de institutiile abilitate de lege».

Art. II. - (1) In termen de 45 de zile de la publicarea prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, alesii locali care intra sub incidenta art. 9 alin. (2) lit. h1), alin. (21) si art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr.393/2004 privind Statutul alesilor locali sunt obligati, sub sanctiunea incetarii mandatului, sa isi declare apartenenta politica, prin declaratie scrisa, pe propria raspundere, depusa la secretarul unitatii administrativ-teritoriale.

(2) Secretarul general al judetului, respectiv secretarul general al municipiului Bucuresti, este obligat sa publice situatia apartenentei politice a alesilor locali in monitorul oficial al judetului, respectiv al municipiului Bucuresti, in termen de 30 de zile de la expirarea termenului prevazut la alin. (1) si pe site-ul Internet, in termen de 5 zile.

(3) Dispozitiile art. 9 alin. (2) lit. h1), alin. (21) si ale art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr. 393/2004 intra in vigoare la data depunerii declaratiei prevazute la alin. (1)”.