Discutiile privind infiintarea unei linii maghiare separate la UMF Targu Mures, purtate, joi, in prezenta ministrului Mihnea Costoiu, au esuat, astfel ca prorectorul si prodecanul maghiari ar urma sa demisioneze vineri, iar profesorii maghiari alesi in conducerea UMF sa boicoteze sedintele, potrivit Mediafax.

Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures, Leonard Azamfirei, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca, in urma discutiilor care au avut loc, joi, in prezenta ministrului delegat pentru Invatamant Superior, Mihnea Costoiu, punctele de vedere ale conducerii UMF si ale cadrelor didactice maghiare care solicita infiintarea imediata a unei linii de invatamant separate "raman divergente".

Rectorul a aratat ca Senatul UMF Targu Mures a decis, in urma cu trei saptamani, amanarea discutiei referitoare la acest subiect si ca se intentioneaza reluarea ei, dar s-a ajuns la "un blocaj", intrucat cadrele didactice maghiare cer aplicarea punctului 7 din protocolul semnat in 2012, in prezenta fostului ministru Ecaterina Andronescu, privind infiintarea liniei maghiare.

La randul sau, reprezentantul cadrelor didactice maghiare, profesorul Szabo Bela, a declarat, in conferinta de presa, ca in pofida "discutiilor indelungate", punctele de vedere ale celor doua parti "nu s-au apropiat" si ca, daca primele sase puncte din protocol s-au realizat, "in mare, cam scartaind", profesorii maghiari considera ca "prima masura ar trebui sa fie infiintarea" liniei maghiare prevazuta la punctul 7.

El a adaugat ca profesorii maghiari sunt nemultumiti ca nu au primit nici macar promisiunea convocarii unei noi sedinte a Senatului UMF pe aceasta tema si au decis punerea in aplicare a hotararii Adunarii lor Generale din 1 aprilie, care prevede demisia celor numiti in functii de conducere - adica prorectorul si prodecanul - si boicotarea, de catre cei alesi in organele de conducere, a sedintelor forurilor respective.

"De maine (vineri - n.r.), prorectorul si prodecanul isi vor prezenta demisiile, iar cei din functiile alese vor boicota sedintele Senatului UMF, ale Consiliilor Profesorale si Consiliilor Departamentelor. Au trecut trei ani de la aparitia Legii educatiei. Noi am apelat de fiecare data la metode legale. Nu dorim sa facem facultati separate, universitati separate, ci sa fie aceeasi structura, cu departamente separate la linia maghiara", a spus Szabo Bela.

Ministrul Mihnea Costoiu s-a declarat "dezamagit" de decizia anuntata de cadrele didactice maghiare de la UMF Targu Mures, precizand ca le-a spus acestora ca e "o decizie gresita, profund gresita" si subliniind ca, mai ales in sfera academica dialogul, purtat in cadru institutional, este principala cale de rezolvare a problemelor.

El a aratat ca ministerul a monitorizat aplicarea punctelor din protocol si considera ca acestea au fost rezolvate.

"Punctul 7 din protocol prevede in primul rand acreditarea liniei de studiu in limba maghiara. E rezolvata. Dupa, e decizia de infiintare a departamentelor. UMF n-a respins, a amanat luarea unei decizii. Eu nu cred ca departamentele sunt problema. E o problema falsa. Problema e in interiorul UMF si trebuie discutat mai mult. (...) Ambitia e in interiorul UMF si lucrurile trebuie reglate in interiorul universitatii", a declarat Costoiu, care, intrebat fiind daca este vorba de fapt despre functii, a raspuns ca nu vrea sa spuna mai mult.

Ministrul a aratat ca "nu e nimeni vinovat" de faptul ca s-a reusit ocuparea a mai putin de jumatate din posturile solicitate de cadrele didactice maghiare, care au fost scoase la concurs, si ca el crede ca pe acestea ar trebui sa le preocupe sa "aduca oameni in universitate".

Intrebat despre disponibilitatea unor profesori de la universitati din Ungaria de a preda la UMF Targu Mures, Costoiu a precizat ca normativele prevad ca 70 la suta din posturi trebuie sa fie acoperite cu cadre didactice cu norma de baza la universitate, titularizate aici, "deci nu veniti prin corespondenta".

Potrivit sursei citate, aproximativ 20 de discipline care se predau studentilor maghiari nu au cursurile actualizate.

El a aratat ca in discutiile cu studentii maghiari a remarcat ca, pe langa probleme specifice, acestia "au reluat un anumit tip de mesaj", dar spera ca i-a lamurit cum stau lucrurile si ca i-a indemnat pe toti cei implicati sa continue dialogul, fiind convins ca acesta este doar "un impas de moment".

"Daca structurile universitatii nu vor functiona, vom interveni institutional. Pot sa functioneze si pot sa nu functioneze. Nu sunt afectate studiile in limba maghiara, daca nu sunt infiintate aceste departamente, iar studentii n-au niciun fel de avantaj sau dezavantaj. (...) Daca vor fi infiintate imediat, departamentele nu vor putea functiona, decat ca niste structuri care sa aiba o denumire. Ele insa vor fi goale de continut. Departamentele, vreau sa intelegeti, nu sunt programe de studii, sunt niste structuri administrative, structuri unde se intalnesc niste oameni. Departamentul nu este o noua universitate in care linia maghiara sa faca exclusiv ce vrea. Toate deciziile se aproba in Senat, unde majoritari sunt romanii, si oricum va fi nevoie de dialog pentru decizii tehnice", a spus Costoiu.

Rectorul UMF Targu Mures, Leonard Azamfiei, a precizat ca, dupa inregistrarea demisiilor prorectorului si prodecanului maghiari, va delega atributiile acestora altor persoane.

El a aratat ca boicotarea sedintelor Senatului UMF, ale Consiliilor Profesorale si Consiliilor Departamentelor de catre profesorii maghiari va crea "o dificultate", dar nu crede ca aceasta situatie va tine mult, pentru ca acestia isi vor da seama ca urmeaza sa se ia decizii importante si pentru ei in aceste foruri.

Azamfirei a spus ca o situatie similara a existat si in 2012 si UMF a functionat astfel aproape un an, precizand ca sunt peste 20 de cadre didactice maghiare in forurile de conducere, insa, la fel ca atunci, este posibil ca unele sa se prezinte in continuare la sedinte.

El a aratat ca, potrivit Cartei Universitatii, locurile din Senatul UMF se vacanteaza in cazul celor care absenteaza nemotivat de trei ori, apreciind totodata ca nu vor exista "probleme majore de functionare a universitatii".

O Hotarare de Guvern privind infiintarea liniilor maghiare de studiu la UMF Targu Mures a fost aprobata, la sfarsitul lunii martie 2012, de Cabinetul Ungureanu. Actul normativ stabilea ca la universitate va fi infiintata o noua facultate, cu programe in limbile romana, maghiara si engleza.

Aplicarea HG a fost suspendata in 4 mai 2012, in urma unei decizii a Curtii de Apel Targu Mures, care a admis o solicitare in acest sens formulata de conducerea UMF.

Guvernul Ungureanu a declarat recurs fata de sentinta de suspendare a HG, insa ulterior Guvernul Ponta a retras actiunea.

Respectiva HG a fost una dintre temele motiunii de cenzura a USL in urma careia a cazut Guvernul Ungureanu.

In luna aprilie 2013, Hotararea de Guvern din martie 2012 privind infiintarea unei noi facultati in cadrul UMF Targu Mures, cu programe in limbile romana, maghiara si engleza, a fost anulata de Curtea de Apel Targu Mures.