"​Daca comparam situatia fondurilor pe agricultura cu cele structurale, e clar ca pe agricultura absorbtia a mers mai bine. Intrebarea pe care mi-o pun eu nu e legata de atragerea fondurilor ci cum putem face ca banii europeni absorbiti sa-si arate eficienta, inclusiv in cosul romanului", a declarat comisarul european Dacian Ciolos la Realitatea TV. Acesta considera insa ca birocratia romaneasca ramane una destul de ridicata in continuare si impiedica o accesare mai buna a fondurilor europene puse la dispozitie.

Comisarul european Ciolos crede ca nu trebuie sa ne comparam neaparat cu polonezii fiindca: 1. au cativa ani in plus in UE si conteaza; 2. au traditie in ferme familiale, inclusiv din perioada comunismului; 3. au investit mult in incurajarea asocierii fermierilor; 4. au o continuitate in reformele agricole.

Ciolos afirma ca nu e suficient sa producem mai mult ca sa avem produce agricole romanesti la rafturi sau in piete ci e nevoie de a stopa comertul "la negru", de o educatie mai buna a consumatorilor in alegerea produselor, dar in special de incurajarea fermierilor de a se asocia si a conta in productie si desfacere.