Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat joi ca Internetul este un proiect al serviciului secret american CIA si a facut o serie de comentarii legate de cel mai mare motor de cautare rusesc, Yandex, provocand o cadere sensibila a actiunilor acestuia, scrie AP.

Vladimir Putin in direct cu Edward Snowden: "Vorbim ca intre profesionisti"Foto: Russia Today

In cadrul unui forum organizat la St. Petersburg, Putin a afirmat ca, initial, Internetul a fost un "proiect CIA" si "inca se dezvolta in acest fel".

Pentru a rezista la astfel de influente, Rusia trebuie sa "lupte pentru interesele sale" online.

Un blogger rus i s-a plans lui Putin ca site-uri straine si Yandex, care depaseste in Rusia Google, stocheaza informatii pe servere din strainatate, ceea ce ar putea afecta securitatea Federatiei.

Drept raspuns, Vladimir Putin a vorbit despre o presiune care a fost exercitata asupra Yandex in anii de inceput si a afirmat ca societatea si-a stabilit sediul in Olanda "nu doar din motive de taxe, ci si din alte consideratii".

Desi comentarii lui Putin nu au continut o amenintare specifica la adresa Yandex, una dintre cele mai de succes companii rusesti de IT, actiunile sale au scazut cu 5% la deschiderea bursei Nasdaq.

Anterior acestor declaratii, Snowden, agentul NSA, a intervenit prin video la conferinta de presa a lui Putin.

VIDEO

Putin raspunzand la conferinta sa de presa video-interventiei lui Edward Snowden, agentul care a facut publice date NSA: "Esti un fost spion, vom vorbi ca intre profesionisti"

Dupa aceasta video-interventie au existat critici ca Snowden nu a facut altceva decat sa ii ridice o minge la fileu lui Putin.

“Eforturile serviilor noastre [secrete] sunt in mod strict reglementate prin lege.

Ne trebuie permisiune pentru a urmari o persoana,” a spus Putin.

Captura ecran (17.04.2014): Video-interventie Edward Snowden la o emisiune cu Vladimir Putin, transmisa in direct de televiziunea rusa, in urma cu o saptamana