Kievul reitereaza indemnul catre Moscova de a retrage trupele ruse de la frontiera cu Ucraina, in conformitate cu prevederile acordului de la Geneva, a anuntat miercuri Ministerul ucrainean de Externe intr-un comunicat, relateaza agentia oficiala Ukrinform.

"Ucraina cere din nou Rusiei sa-si retraga fortele militare care se afla in prezent de-a lungul frontierei ruso-ucrainene. Concentrarea trupelor in aceasta zona reprezinta o amenintare reala care putea duce la agravarea situatiei in estul Ucrainei", afirma Ministerul de Externe, adaugand ca "grupurile separatise proruse din regiune ar putea profita de prezenta trupelor ruse pentru a provoca intrarea acestora pe teritoriul ucrainean".

Diplomatia ucraineana subliniaza ca autoritatile de la Kiev doresc o solutionare pasnica a situatiei din estul tarii si sunt hotarate sa puna in aplicare acordul de la Geneva.

Referitor la prezenta trupelor ucrainene in estul Ucrainei, ministerul afirma ca acestea au rolul de a garanta securitatea cetatenilor, indiferent de nationalitatea lor.

"Mai mult decat atat, aducerea trupelor (ucrainene) in stare de alerta reprezinta o reactie legitima la amenintarile si agresiunea din partea Rusiei impotriva integritatii teritoriale a statului nostru", potrivit comunicatului diplomatiei ucrainene, citat de Mediafax.

Recent, Rusia a afirmat ca Administratia de la Kiev trebuie sa-si retraga trupele din estul Ucrainei, unde a fost reluata "operatiunea antiterorista" contra separatistilor prorusi.

"Rusia insista din nou pentru detensionarea imediata a situatiei in sud-estul Ucrainei, asupra retragerii trupelor ucrainene si inceperii unui nou dialog interucrainean, cu participarea tuturor formatiunilor politice", a comunicat Ministerul rus de Externe.