Rusia va reactiona in Ucraina la fel ca in 2008 in Georgia daca interesele cetatenilor rusi sunt amenintate, a afirmat seful diplomatiei ruse intr-un interviu ce urmeaza sa fie difuzat integral miercuri seara, transmit AFP si Reuters. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a evocat interventia rusa din Georgia si a acuzat Statele Unite ca dirijeaza actiunile autoritatilor ucrainene, intr-un interviu pentru postul de televiziune Russia Today (RT), potrivit Agerpres.

Serghei LavrovFoto: AGERPRES

"Daca interesele noastre, interesele noastre legitime, interesele rusilor sunt atacate direct, cum s-a intamplat de exemplu in Osetia de Sud, eu nu vad alta cale decat de a raspunde in conformitate cu dreptul international", a explicat Lavrov, conform site-ului RT. Moscova a trimis trupe in august 2008 pe teritoriul separatist din Georgia la care a facut referire Lavrov.

De asemenea, Serghei Lavrov a acuzat Statele Unite ale Americii ca dirijeaza actiunile autoritatilor ucrainene si "intregul spectacol" in Ucraina , inclusiv reluarea operatiunii antiteroriste din sud-estul tarii, zdruncinat de tensiuni separatiste, dupa cum relateaza agentiile de presa EFE si ITAR-TASS.

"Ei (ucrainenii) anuntasera suspendarea a ceea ce ei numesc operatiune antiterorista, dar acum cand vicepresedintele Joe Biden a vizitat Kievul, au anuntat reluarea fazei active a operatiunii, care a fost declansata imediat dupa vizita lui John Brennan (directorul CIA) la Kiev", a declarat Lavrov, in interviul acordat canalului rus de televiziune RT.

"Nu am niciun motiv sa nu cred ca SUA dirijeaza acest spectacol in modul cel mai direct", a afirmat Lavrov.

Spre deosebire de Europa, care incearca sa actioneze mult mai voalat, Statele Unite ale Americii actioneaza mult mai deschis, a mai spus ministrul rus, sugerand ca exista o "multime de materiale" despre rolul CIA in analiza situatiei, precum si informari despre rolul Ambasadei SUA din Kiev in evenimentele din Maidan (Piata Independentei din centrul capitalei ucrainene).

Potrivit lui Lavrov, in timpul evenimentelor de la Kiev, diplomatii americani intrau in contact direct cu activistii, care erau inarmati si planuiau sa ocupe cladiri oficiale.

"De fiecare data cand primesc apeluri telefonice de la John Kerry (secretarul de stat american) cu cuvintele

Ministrul rus a mai declarat ca "autoritatile ucrainene nu au pus nimic in aplicare din ceea ce s-a convenit la Geneva". "Da, au elaborat un proiect de lege cu privire la amnistiere, dar acest document nu se aplica si detinutilor politici" - a explicat el.

La Geneva am convenit ca orice act de violenta trebuie sa inceteze, dar in ziua urmatoare domnul Turcinov (Oleksandr, presedintele interimar ucrainean) a dat ordin armatei sa se traga in oameni neinarmati, care participa la manifestatii pasnice, a spus Serghei Lavrov, citat de ITAR-TASS.