Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, o serie de avertizari Cod Galben si Cod Portocaliu ce vizeaza, incepand de miercuri dupa-amiaza, 11 bazine hidrografice, anunta Agerpres. Potrivit hidrologilor, in intervalul 23 aprilie, ora 16,00 - 24 aprilie, ora 2,00, va fi Cod Galben de cresteri ale debitelor si nivelurilor, cu depasiri ale Cotelor de atentie si de inundatie, pe raul Neajlov sector aval S.H. Vadu Lat (judetul Giurgiu), pe raul Calmatui (judetul Teleorman), Paraul Cainelui sectorul S.H. Vartoapele - confluenta cu raul Vedea (judetul Teleorman), Sabar aval Poenari (judet Giurgiu) si pe raul Ialomita sector aval S.H. Cosereni (judetul Ialomita).

De asemenea, va fi instituit Cod Galben de inundatii, incepand din data de 24 aprilie, ora 2,00, pe raurile din bazinele hidrografice: Caras, Nera, Cerna (judetul Caras-Severin), Drincea (judetul Mehedinti), Desnatui (judetul Dolj), pe Jiu si pe afluentii sai (judetele Hunedoara, Mehedinti, Gorj si Dolj), Oltet si pe unii afluenti ai Oltului inferior din judetele Gorj, Olt, Valcea si Dolj, pe Calmatui (judetul Teleorman), pe Vedea si pe afluentii sai din judetele Olt, Teleorman si Arges, pe raurile din bazinele superioare ale Argesului si Dambovitei (judetele Arges si Dambovita), pe Neajlov, Sabar (judetele Arges, Dambovita si Giurgiu), pe Ialomita, Prahova si unii afluenti (judetele Dambovita, Prahova si Ialomita).

Potrivit INHGA, incepand de joi dimineata, ora 9,00, va intra in vigoare avertizarea Cod Portocaliu de inundatii pe raurile din bazinele hidrografice: Motru superior si afluentul sau Cosustea (judetele Mehedinti si Gorj), pe Jiu la Racari - sector indiguit (judetul Dolj), Vedea amonte S.H. Valeni, Teleorman amonte de S.H. Tatarastii de Sus, Paraul Cainelui si alti afluenti mici ai raului Vedea (judetele Olt, Arges si Teleorman) si Neajlov amonte Vadu Lat (judetele Dambovita si Giurgiu).

Hidrologii mentioneaza faptul ca aceste fenomene se pot produce si pe afluenti de grad inferior ai acestor rauri si pe cursurile de apa necadastrate.

Avertizarile hidrologice au fost deja transmise Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC), Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSI), Administratiei Nationale Apele Romane (ANAR), Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), mass-media, S.C. Hidroelectrica S.A., Administratiilor Bazinale de Apa: Banat, Jiu, Olt, Arges-Vedea, Buzau-Ialomita.

In functie de evolutia fenomenelor hidrometeorologice, avertizarile vor fi actualizate.