Papa Francisc le-a cerut catolicilor sa duca spiritul credintei "pana la marginile pamantului", sambata seara, in cadrul slujbei pascale din biserica Sfantul Petru, scrie AFP.

In cadrul predicii sale, Jorge Bergoglio a afirmat ca Pastile reprezenta "ceva frumos", "care aduce noi energii la radacina credintei noastre".

Mesajul sau reaminteste dorinta sa legata de o biserica catolica mai apropiata de oamenii simpli, mai internationalizata si mai putin centrata pe Vatican.

Francisc a cerut astfel credinciosilor sa devina "martori" ai invierii lui Hristos, adaugand: "Nu este un pas inapoi, nu este o nostalgie. Este revenirea la prima dragoste, pentru a primi lumina lui Iisus care a aprins lumea si pentru a-l duce tuturor, pana la capatul Pamantului".

Ritualul noptii de Pasti a inceput in atriumul Bisericii Sfantul Petru cu binecuvantarea luminii si pregatirea lumanarilor de Pasti, inainte de procesiunea spre altar, in liniste si in obscuritatea totala a naosului. Aceasta "liturghie a luminii" a culminat cu cantecul "Exsultet".

Vineri seara, papa s-a rugat in fata a 40.000 de credinciosi pentru victimele crizelor, pentru copii si femeile victime ale abuzurilor, pentru victimele alcoolului si drogului.

Persoanele fara adapost din gara centrala Termini din Roma au primit fiecare cate o bacnota de 50 de euro. Iar sambata dimineata, aceeasi pomana a fost acordata la 30 de femei gazduite la Vatican de calugaritele ordinului Maica Tereza, potrivit Radio Vatican.

Duminica, in ziua cea mai sfanta in calendarul catolic, papa va celebra slujba de Pasti in Piata Sfantul Petru, urmata de binecuvantarea Urbi et Orbi de la balconul Bisericii Sfantul Petru, acolo unde a aparut pentru prima oara in calitate de papa, dupa alegerea sa, in martie 2013.

Sute de mii de credinciosi sunt asteptati cu aceasta ocazie la Roma, care se pregateste pentru a primi o multime de credinciosi duminica viitoare, cu ocazia canonizarii lui Ioan al XXIII-lea si a lui Ioan Paul al II-lea.