Marele scriitor columbian Gabriel Garcia Marquez, laureat al premiului Nobel in 1982, decedat la varsta de 87 de ani, a fost incinerat, a anuntat ambasadorul Columbiei in Mexic, Jose Gabriel Ortiz, in conditiile in care memoria sa este salutata de scriitori, cititori, oameni politici si artisti din intreaga lume, scrie AFP.

Gabriel García MárquezFoto: Daniel Mordzinski

Postul columbian de radio Caracol afirmase anterior ca ramasitele sale au fost incinerate inca de joi, ziua mortii sale.

Potrivit acestui post de radio, cenusa lui Marquez a fost depusa la J. Garcia Lopez, in cartierul Pedregal din sudul capitalei Mexicului.

Scriitorul si ziaristul a decedat joi "la ora 12,08 (18,08 GMT)", potrivit acestui post de radio, care a adaugat: "A suferit de o insuficienta renala, si apoi una respiratorie", care i-a fost fatala.

Garcia Marquez, care a inspirat generatii de autori, a fost recent internat in urma unei pneumonii si parasise spitalul in 8 aprilie.

In casa scriitorului, situata in cartierul rezidential Pedregal, in sudul Mexico City, vaduva sa Mercedes Barcha si fii sau Rodrigo si Gonzalo au primit vizite private.

"Nemuritor"

In cursul noptii, familia a primit vizita unor scriitori mexicani, precum Hector Aguilar Camin, Angeles Mastretta sau Xavier Velasco, precum si apropiati sau prieteni.

In Columbia, unde a fost decretat doliu national timp de trei zile, populatia celebra Vinerea sfanta, in rugi si in suflet, cu pasiunea marturisita pentru Gabriel Garcia Marquez.

La Bogota, ziarele au tiparit editii speciale, eveniment rarisim pentru aceasta zi de sarbatoare in care ziarele nu apar, de obicei. "Nemuritor", scria in deschidere El Espectador, la care a lucrat ca ziarist scriitorul.

Presedintele columbian Juan Manuel Santos a propus familiei lui Garcia Marquez tot sprijinul necesar pentru un omagiu in tara sa acordat "celui mai mare columbian din toate timpurile".

In orasul sau natal Aracataca (nord), scriitorului i-au fost aduse omagii la locuinta sa, transformata in muzeu.

"Imediat ce a sosit vestea, oamenii au inceput sa vina. Au aprins candele (...) Impreuna cu primaria, am decretat cinci zile de doliu", a explicat pentru AFP Rubiela Reyes, ghid la muzeu, unde sunt depuse mesaje, fotografii, flori si amulete.

In aceasta localitate, care a inspirat autorului celebrul Macondo, unde are loc actiunea romanului "Un veac de singuratate", cantece populare intoneaza refrene de omagiu pentru ilustrul scriitor, iar primarul spera ca cenusa acestuia sa ajunga intr-o zi in orasul natal.

"Inainte de el, nici macar nu existam pe harta Columbiei", spunea fostul primar, Pedro Sanchez Rueda.

Mexicul, tara unde scriitorul a locuit din anii 60, se pregateste pentru un omagiu national, luni, la Palatul de Arte Frumoase din Mexico.

Un omagiu universal

Moartea unuia dintre cei mai mari scriitori ai istoriei literaturii de limba spaniola a declansat de joi o avalansa de mesaje de condoleante venite din lumea literara, din cea politica si de la admiratorii sau, de la Barack Obama la laureatul premiului Nobel pentru literatura Mario Vargas Llosa.

Presedintele cubanez Raul Castro s-a alaturat vocilor altor sefi de stat din regiune. "Cubanezii au pierdut un mare prieten", a spus el. "Opera unor oameni ca el este nemuritoare", a adaugat acest. Fratele sau, Fidel Castro, prieten bun cu Garcia Marquez, nu a reactionat.