Majoritatea navelor de razboi si de sustinere ucrainene, care se aflau pana in prezent la o baza navala din Crimeea, se indreptau sambata catre portul Odesa, a anuntat publicatia "Flota ucraineana", citata de RIA Novosti in pagina electronica, potrivit Mediafax. Nava de debarcare Kirovograd, corveta de lupta antisubmarin Vinnita, nava de patrula Herson, remorcherul Kovel, petrolierul Gorlovka si vedeta de remorcare Novoozernoie au parasit baza navala din Novoozernoie "dupa ce flota rusa a Marii Negre a deblocat iesirea lacului Donuzlav", conform unei intelegeri intre Ministerele Apararii rus si ucrainean.

Rusia a predat Ucrainei 389 de blindate, opt elicoptere si trei nave de razboi care se aflau in Crimeea, inainte de a suspenda procedura de predare a materialelor de razboi marti, pentru a evita ca acestea sa fie folosite impotriva civililor in Ucraina, sustine agentia rusa.

Presedintele ucrainean interimar Aleksandr Turcinov a anuntat marti inceputul unei operatiuni speciale care implica armata in estul tarii, unde manifestatii ale sustinatorilor federalizarii Ucrainei au loc de mai multe saptamani. Manifestantii cer referendumuri privind statutul politic al regiunilor lor.

Republica ucraineana Crimeea a fost alipita Rusiei la jumatatea lui martie, in urma unui referendum privind statutul sau politic. Autoritatile de la Kiev si tarile occidentale nu recunosc acest referendum si denunta anexarea peninsulei de catre Moscova.