Autoritatile pro-europene de la Kiev au promis vineri descentralizare si "un statut special" limba rusa, pentru a reduce tensiunile din estul tarii, in pragul unei insurectii pro-ruse, scrie AFP.

"Guvernul ucrainean este pregatit sa efectueze o reforma constitutionala de anvergura care va oferi puteri largi regiunilor (...) Acordam un statut special limbii ruse si garantam protectia acestei limbi", a declarat premierul Arseni Iatseniuk intr-o declaratie adresata Natiunii alaturi de presedintele interimar Olexandr Turcinov.

Acest anunt vine a doua zi dupa un acord international pentru deblocarea crizei, care prevede inclusiv reforme constitutionale.

"Dorim ca intelegerea sa se instaleze in Ucraina (...) Guvernul este pregatit sa modifice codul bugetar si fiscal pentru a oferi resurse financiare fiecarui teritoriu ucrainean", a continuat premierul.

"Guvernul nostru este guvernul Donetskului (est), Lvovului si Ternopilului (vestul nationalist, n.r.), al Luganskului (est) si al Simferopolului", capitala Crimeei, anexata in martie de Rusia, a subliniat Iatseniuk.

Provenite din contestarea pro-europeana care l-a rasturnat pe presedintele pro-rus Viktor Ianukovici, noile autoritati de la Kiev au abrogat, inainte de a reveni asupra deciziei, o lege care acorda rusei statutul de limba oficiala in regiunile rusofone, provocand un val de nemultumiri in est si sud. Aceste actiuni au servit drept pretext presedintelui Vladimir Putin pentru a obtine unda verde din partea Parlamentului rus pentru a trimite trupe in Ucraina, pentru a proteja populatia care vorbeste limba rusa.