Iata cum afli daca ficatul tau e sanatos. Ficatul produce unele substante (albumina, aminoacizi, protrombina, fibrinogenul, colesterolul, bilirubina, etc), inactiveaza alte substante (practic majoritatea substantelor toxice din organism sunt facute ne-toxice de catre ficat- amoniul, uree, etc), iar din suferinta celulelor hepatice rezulta alte substante care cresc in sange (transaminazele, fosfataza alcalina, GGT, etc). Testele prin care afli daca ficatul tau e sanatos. Amoniul: este produsul de degradare a proteinelor; este transformat in uree de catre ficat si eliminat prin rinichi in urina; creste in ciroza hepatica decompensata cu lichid, scrieDoctorulZilei.ro.

UTILEFoto: Colaj foto

Grasimile sunt "droguri" puternice pentru creier. Trigliceridele actioneaza asupra zonelor cerebrale responsabile cu motivatia si cu incercarea de obtinere a placerii, astfel ca se aseamana foarte mult cu drogurile. De ce suntem tentati, de multe ori, sa ne ridicam noaptea din pat ca sa mancam o bucata de ciocolata, dar niciodata ca sa rontaim un morcov? Echipa specialistului Serge Luquet, de la laboratorul de Biologie functionala si adaptativa din cadrul Universitatii Paris-Diderot, a gasit raspunsul la aceasta intrebare in urma unui studiu publicat in revista stiintifica "Molecular Psychiatry". Cercetatorii au constatat ca trigliceridele, compusi grasi adusi in corp prin alimentatie, cu precadere, ar putea actiona in creier direct asupra circuitului recompensei, la fel ca drogurile, anuntaAdevarul.

Fierul, esential pentru copii. Uite cum trebuie sa arate meniul dintr-o zi al celui mic. Ce mananca in copilarie, atunci cand e in perioada de crestere, conteaza si mai tarziu, in viata. Fierul e extrem de important pentru un copil, dar si cea mai frecventa deficienta nutritionala in randul celor mici. Lipsa lui in organism duce la anemie, dureri de cap, iritabilitate, deficit de atentie si lipsa poftei de mancare. Copiii cu lipsa de fier sunt vulnerabili la infectii respiratorii si digestive, organismul lor e slabit. Netratata, anemia le afecteaza dezvoltarea cerebrala si poate determina intarzieri intelectuale si cognitive majore. Randamentul intelectual si performantele scolare scad in paralel cu agravarea anemiei. Din acest motiv, parintii au o mare responsabilitate de a asigura necesarul zilnic de fier pentru copilul lor. Campania Nestle "impreuna crestem copii puternici", in parteneriat cu Societatea Romana de Pediatrie vin in ajutorul tau cu 5 idei pentru un meniu sanatos, informeazaClick.

Tratamentele viitorului pentru boala care te face sa pierzi controlul. Considerata o boala a batranetii, Parkinson incepe sa atace la varste din ce in ce mai tinere. De vina ar fi expunerea tot mai mare la poluanti si pesticide, ce declanseaza predispozitiile genetice. Din fericire, tratamentele avansate ii ajuta pe pacienti sa detina controlul in fata maladiei care "mananca" lent neuronii Boala Parkinson, a doua afectiune neurodegenarativa dupa Alzheimer, este, in prezent, in atentia neurologilor din intreaga lume, atat din cauza exploziei de cazuri din ultimele decenii, cat si a scaderii drastice a varstei de debut. Desi este o boala cu potential invalidant, gratie optiunilor tot mai vaste de tratament, bolnavii pot avea o viata activa. Anual, in intreaga lume, zece oameni din 100.000 sunt diagnosticati cu maladia care distruge lent si progresiv neuronii. Daca initial, boala lovea, in general, dupa varsta de 65 de ani, in ultimii ani, varsta la care este depistata a scazut la 40-50 de ani, iar unu din 20 de cazuri are debutul chiar inainte de 40 de ani, scrieDoctorulZilei.ro.

Consumul ocazional de marijuana lezeaza iremediabil creierul. Chiar daca fumezi marijuana o data sau de doua ori pe saptamana, efectele adverse asupra zonelor din creier care se ocupa cu emotiile, motivatiile si dependenta vor fi serioase, potrivit unui nou studiu. Canabisul consumat ocazional lezeaza creierul permanent, conform unui nou studiu efectuat de Universitatea americana Harvard. Canabisul nu este un drog "sigur" si nimeni mai tanar de 30 de ani nu ar trebui sa-l consume, avertizeaza cercetatorii. Cei care au consumat canabis o data sau de doua ori pe saptamana, timp de cateva luni, au prezentat schimbari in zonele din creier care controleaza emotiile, motivatiile si dependentele, noteaza "The Independent". Cercetatorii de la Scoala de Medicina Harvard din America au condus teste detaliate, mai precis imagini 3D ale creierelor studentilor care consumau, ocazional, canabis, dar care nu erau considerati dependenti. Rezultatele au fost comparate cu scanarile cerebrale ale celor care nu consumasera niciodata asa ceva. In urma testelor, s-au descoperit doua zone mari ale creierului afectate, anuntaAdevarul.